NRK Meny
Normal

Tingretten omgår advokatenes aksjon

Oslo tingrett har sendt brev til en rekke forsvarere og ber dem om å bryte med advokatforeningens aksjon. Forsvarere i Bergen og Oslo aksjonerer denne uken og møter ikke opp i fengslingsmøter i retten.

Merete Smith

Generalsekretær i advokatforeningen, Merete Smith, er overrasket og skuffet over at tingretten ikke respekterer aksjonen deres.

Foto: Eirik Tufteland Kroken

– Ved å sende brevet oppfordrer tingretten advokater å være illojale mot vår aksjon. Det reagerer vi sterkt på, sier Merete Smith, som er generalsekretær i Den Norske Advokatforening.

Torsdag i forrige uke sendte Oslo tingrett brev til en rekke advokater, som ikke er blant tingrettens faste forsvarere, der de ber dem om å påta seg forsvareroppdrag og dermed bryte med advokatforeningens aksjon.

Sorenskriver i Oslo tingrett Geir Engebretsen sier han er pliktig til å skaffe forsvarere.

– Loven har en bestemmelse om at domstolen så vidt mulig skal skaffe forsvarer. Vi tolker det slik at vi må være mer aktive enn å bare spørre de faste forsvarerne. Derfor spør vi forsvarere om de ønsker å påta seg oppdraget, sier Engebretsen.

Geir Engebretsen

Sorenskriver i Oslo tingrett, Geir Engebretsen, blir beskyldt for å prøve å omgå advokatforeningens aksjon.

Foto: Erik Engen / NRK

Kriminelle kan gå fri

Oslo tingrett mener at domstolen også i kommende uke vil ivareta rettssikkerheten og behandle fengslingsmøtene på en forsvarlig måte. Samtidig er tingretten klar på at aksjonen kan føre til at kriminelle går fri.

– Hvis saken ikke er tilstrekkelig belyst eller begrunnet så vil det kunne skje en løslatelse eller at man får en kortere fengslingsperiode, sier Engebretsen.

Vil endre rettshjelpsordningen

– Vi aksjonerer for likhet for loven, sier Smith.

Ved ikke å møte opp ved fengslingsmøter krever advokatene at staten gjør noe med den frie rettshjelpsordningen.

– Siden loven om fri rettshjelp kom i 1980 har samfunnet utviklet seg og innbyggerne har fått flere rettigheter. Men det har ikke skjedd en utvikling av den frie rettshjelpsordningen, og det må endres nå, sier Smith.

Når personer har krav på fri rettshjelp, dekker staten advokatkostnader. Tingretten har avtale med noen "faste" forsvarere som påtar seg forsvareroppdrag i slike saker.

Justis- og beredskapsdepartementet sier til NRK de ikke har planer om å øke timelønnen til de offentlige oppnevnte forsvarerne med det første.

Oslo tinghus
Foto: Petter Nielsen / NRK

Støtter aksjonen

Det er Oslo og Bergen tingrett som er trukket ut i advokatforeningens aksjon. Lederen for Stavanger tingrett, sorenskriver Helge Bjørnestad, støtter opp under aksjonen og mener det er på tide at advokatene får bedre betalt.

– Jeg hadde en tavlemontør på besøk og han tok 1100 kroner timen, advokatene får jo ikke det. Satsen har vært underregulert i mange år, forteller Bjørnestad.

Han er redd for at det vil gå utover rettssikkerheten dersom de beste forsvarerne ikke tar på seg oppdrag.

– Vi merker nå at den typen oppdrag ikke lenger er interessante nok for flinke erfarne advokater. Det må være slik at folk som har krav på advokatbistand, betalt av det offentlige, får kvalifisert bistand fra flinke og erfarne advokater, sier Bjørnestad.

I resten av landet aksjonerer advokatforeningen med stands foran tinghusene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger