Hopp til innhold

Advokaten til den terrortiltalte norskpalestineren: – Uforståelig utlevering

Den norske regjeringen godtok i dag at en 61 år gammel norskpalestiner kan utleveres til Frankrike hvor han er tiltalt for å ha deltatt i en terroraksjon mot en jødisk restaurant i 1982.

Seks mennesker ble drept i angrepet på Restaurant Goldenberg.

Seks mennesker ble drept i angrepet på Restaurant Goldenberg.

Foto: JOEL ROBINE / Afp

– Min klient ser på dette som et komplott, og vi mener det er uforståelig at vi kan utlevere en norsk borger til et land som selv nekter å utlevere egne borgere, sier advokat Ole-Martin Meland til NRK.

Med utleveringsvedtaket ble det skrevet norsk rettshistorie. Aldri før har norske myndigheter utlevert egne borgere til et land som selv nekter å utlevere egne borgere.

– Vi mener dette er særdeles tvilsomt, sier Meland.

Norskpalestineren har sittet i varetekt i sju uker. Han er tiltalt for å ha drept eller medvirket til å ha drept seks mennesker, og for å ha skadet 22 andre.

Angrep Goldenberg

Det ble avfyrt skudd inne i restauranten.

Foto: JOEL ROBINE / Afp

Foreldet i henhold til norsk lov

Angrepet på den jødiske restauranten har vært et nasjonalt traume i Frankrike. Nå 38 år etter det grufulle terrorangrepet kan saken omsider komme for retten.

Saken har vært nøye vurdert både i hos påtalemyndigheten, i rettsapparatet og i regjeringen. I henhold til norsk lov er saken for lengst foreldet. Foreldesfristen for overlagt drap i Norge er 25 år. Like fullt har norske myndigheter nå kommet fram til at norskpalestineren kan utleveres.

– Min klient nekter straffskyld, sier Meland.

Fransk politi og påtalemyndighet mener derimot at de har gode bevis for at norskpalestineren var med på terroraksjonen. Etter en rekordlang etterforsking har en rekke vitner fortalt om hva som skjedde og hvem som deltok under ulike terroraksjoner som var ledet av Abu Nidal.

Avtaler utlevering

De etterlatte hadde nesten gitt opp håpet om at fransk politi skulle stille noen til ansvar for det blodige terrorangrepet. Men nå kan det gå mot rettssak.

Angrepet skjedde midt i lunsjtida en augustdag for 38 år siden. Fire menn i lyse dresser kjørte opp til restaurant Goldenberg i en hvit bil. De gikk mot restauranten med automatgevær, kastet inn en granat og skjøt mot tilfeldige ofre. Etter at de hadde avfyrt over 70 skudd gikk de rolig bortover gata og skjøt mot alt som rørte seg. Deretter forlot de åstedet.

– PST kan bekrefte at terrortiltalte i dag fikk sin klage behandlet av Kongen i statsråd og den ble avslått. Det betyr at overleveringen nå iverksettes innen ti dager, sier Anett Aamodt, informasjonsrådgiver i PST til NRK fredag.

Utleveringen avtales nå direkte mellom norsk og fransk politi, bekrefter PST.

Terroraksjon mot Restaurant Goldenberg i Paris 1982

Terroraksjon mot Restaurant Goldenberg i Paris 1982.

Foto: MICHEL CLEMENT / AFP

Anonyme avhoppere

Etter en fornyet og langvarig etterforskning utstedte fransk politi arrestordre på tre menn. De tre ble antatt for å være tilknyttet terrorgruppen til Abu Nidal. En rekke avhoppere hadde pekt ut de mistenkte under lovnad om anonymitet. Ofrene gjenkjente de antatte gjerningsmennene da de ble forevist bilder.

Utleveringsbegjæringen ble framsatt i 2015. En av de mistenkte var bosatt i Jordan, en i de palestinske områdene i Ramallah og en i Skien.

Norske myndigheter hadde den gangen ikke lovhjemmel for å utlevere den tiltalte, ettersom saken var strafferettslig foreldet i Norge. Men for ett år siden ble arrestordreparagrafen i straffeloven utvidet til også å gjelde alle land i EU. Derfor blir 61-åringen nå utlevert.

Terrorangrepet mot Restaurant Goldberg i Paris

Terrorangrepet mot Restaurant Goldberg i Paris.

Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

– Ikke skyldig

Norskpalestineren søkte om asyl i Norge i 1991, og fikk seinere oppholdstillatelse og norsk statsborgerskap.

Han har anket utleveringsbegjæringen helt til Kongen i statsråd.

61-åringen ble pågrepet av PST og varetektsfengslet for sju uker siden. Fengslingen har vært påkjært, men er stadfestet i tre rettsinstanser. Både riksadvokaten og Justisdepartementet mener det er grunnlag for å utlevere norskpalestineren. Nå er begjæringen endelig bekreftet i statsråd.

– Vilkårene for utlevering er til stede. Nå har vi en frist på ti dager for å effektuere vedtaket sier seniorrådgiver Annett Aamodt i Politiets sikkerhetstjeneste.

Vårt siste håp

Advokat Avi Bitton i Paris representerer to av de etterlatte.

– Vi ber myndighetene om at det blir rettssak så snart norskpalestineren er utlevert, sier han til NRK.

– Det er vårt siste håp. Verken Jordan eller de palestinske selvstyremyndighetene vil utlevere sine borgere.

Bitton sier at ofrene har slitt hele livet. Han representerer to av dem som jobbet på den kjente jødiske restauranten.

– De ansatte har hatt store traumer. De så skytingen og gjemte seg under bordet. Det har vært en belastning for dem, og en belastning for hele det franske samfunnet at vi ikke har fått en avslutning på denne saken. Det håper vi at vi kan få nå, sier Bitton.

Les også:

AKTUELT NÅ