Hopp til innhold

Tar med pensjonister og studenter i medlemstallet

LO leder Peggy Hessen Følsvik sier de er nær ved å nå målet om en million medlemmer. Men bare 628.000 av LOs 983.000 medlemmer er yrkesaktive.

LO-lederen taler

LO leder Peggy Hessen Følsvik 1. mai på Youngstorget.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

«Det må utvikles nye kreative løsninger i rekrutteringsarbeidet», står det i forslaget til LOs program for 2022–2025 som skal vedtas på LO kongressen denne uka. Et av fagbevegelsens viktigste mål er å få flere medlemmer for å øke egen styrke. LO leder Peggy Hessen Følsvik lanserte i et VG-intervju i april

Peggy Hessen Følsvik, leder i LO

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Foto: Patrick da Silva Sæther / Patrick da Silva Sæther

at hun ville fortsette som LO-leder. Hun satte da mål om at LO skulle passere en million medlemmer med henne ved roret. Og hun sa det bare var snakk om noen få tusen medlemmer før målet var nådd. Det hun, LO og de andre hovedsammenslutningene ikke snakker like høyt om er at en god del av medlemmene ikke er yrkesaktive. Svært mange er pensjonister. En del er studenter.

Blåser opp medlemstallene

Medlemstall hovedsammenslutningene

Yrkesaktive

Totalt medlemstall

Dato

LO

628 000

983000

1.4.2022

UNIO

276 000

389 000

1.1.2022

YS

152000

230 000

1.1.2022

Akademikerne

192000

243 000

1.1.2022

Hvorfor snakker dere om en million medlemmer som et mål når antallet yrkesaktive medlemmer er langt lavere?

LO lederen har ikke tid til å selv svare på spørsmålet om millionmålet hennes. LO-sekretær Terje Olsson med ansvar for rekruttering skriver:

Som landets desidert største arbeidstakerorganisasjon, har vår viktigste oppgave alltid vært å kjempe for arbeidsfolk rettigheter og et mer likestilt og rettferdig samfunn. Det gjelder selvfølgelig også for dem som i en årrekke allerede har bidratt til fellesskapet gjennom et langt yrkesliv. Det skal vi fortsette å gjøre og derfor er det LOs totale medlemstall vi forholder oss til. At en andel av våre medlemmer allerede har vært medlemmer i en årrekke, og ikke lenger i jobb, er en naturlig del av vår rolle som representant for arbeidstakere i alle aldre.

600.000 ikke yrkesaktive

Samlet har de fire hovedsammenslutningen i norsk fagbevegelse nærmere 600.000 medlemmer som ikke er yrkesaktive.

– Disse tallene ligger helt åpent hos oss, sier kommunikasjonssjef i UNIO, Jan Christian Kolstø.

Unio organiserer blant annet mange lærere og sykepleiere.

– Er det mest relevante tallet på yrkesaktive?

– Det kan godt være, men vi er som sagt helt åpne om de tallene vi har og hva de representerer. Både når det gjelder kjønn, forbund, forhandlingsområde og yrkesaktivitet, fortsetter Kolstø.

Konstituert leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg er mest glad for at de vokser.

Lise Lyngsnes Randeberg, leder Akademikerne

Lise Lyngsnes Randeberg, leder Akademikerne

Foto: Thomas B Eckhoff / Thomas Eckhoff

Det totale medlemstallet viser både oppslutningen om det organiserte arbeidslivet, og innflytelsen til hver enkelt hovedorganisasjon. Akademikerne har den største andelen yrkesaktive blant hovedorganisasjonene, og det tallet er en viktig målestokk for oss. Men vi er opptatt av vilkårene til alle våre medlemmer, det inkluderer student- og pensjonistmedlemmene. Studentene er fremtidens yrkesaktive og pensjonistene er lojale medlemmer gjennom et lagt arbeidsliv.

Mektige 107.000

Rundt halvparten av alle norske arbeidstakere er nå fagorganisert. Noen av dem har mer innflytelse over lønnsoppgjørene enn andre.

Fellesforbundet er et mektig forbund i LO. De representerer industrien og er det såkalte frontfaget. Det vil si at de forhandler først og setter i praksis grensa for hvor mye særlig offentlig ansatte kan få i lønnstillegg. Fellesforbundet har 162.000 medlemmer totalt, men bare 107.000 er fullt betalende medlemmer. Av disse igjen, er det bare de som er omfattet av industrioverenskomsten som utgjør frontfaget. Dette er særlig ansatte i verksteds- og teknologiindustrien. Det er et langt lavere antall.

AKTUELT NÅ