Hopp til innhold

SV: Utgangspunktet for donorloven må være å få flest mulig «ja»

SV-leder Audun Lysbakken deler frykten til legene om at færre vil si ja til organdonasjon med regjeringens nye lovforslag. Legene mener den nye loven vektlegger et nei til donasjon, fremfor et ja.

Audun Lysbakken

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken mener at Stortinget må lytte når leger sier at regjeringens forslag kan gi dårligere tilgang på organer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Dag Wendelbo Sørensen

Dag Wendelbo Sørensen er donoransvarlig lege ved Oslo universitetssykehus Ullevål. Han forteller at mange pårørende finner mening i organdonasjon.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

SV stiller seg kritiske til Helse- og omsorgsdepartementets nye lovforslag om organdonasjon.

Som NRK nylig skrev, er organkøen rekordlang. Samtidig åpner et lovforslag, som nå er til behandling i helse- og omsorgskomiteen, for at kun én pårørende er nok til å si nei til organdonasjon, ifølge leger og kirurger.

– Dramatisk beskjed fra legene

– Jeg deler frykten til legene, om at det nye lovforslaget vil legge for mye vekt på et nei, fremfor et ja, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

Han mener at vi trenger en samfunnsdebatt som gjør ja til et mer naturlig utgangspunkt, slik at flere liv kan reddes.

– Utgangspunktet bør være at en nei skal respekteres, men gjennom den strenge vetoretten regjeringen nå innfører, så frykter jeg at rommet for den gode samtalen mellom lege og pårørende blir mindre, og jeg er redd for konsekvensene for de menneskene som trenger organer for å overleve, sier Lysbakken.

Stortinget må lytte når leger sier at regjeringens forslag kan gi dårligere tilgang på organer, mener han.

– Det er en dramatisk beskjed legene gir. Vi har hatt et offentlig utvalg som har gått inn for et annet forslag enn det regjeringen har gått inn for.

– Vil ha mer fleksibel løsning

Partiet ønsker seg en mer fleksibel løsning, som er mer i tråd med hva utvalget foreslo, og kommer med følgende lovforslag i komiteen:

«Dersom avdødes samtykke ikke kan klarlegges, kan donasjon likevel gjennomføres dersom det ikke foreligger forhold som tilsier at avdøde ville motsatt seg donasjon. Avdødes nærmeste pårørende skal så vidt mulig spørres om det foreligger slike forhold. Beslutning om donasjon treffes av behandlingsansvarlig i samråd med avdødes nærmeste pårørende.»

– Utgangspunktet for loven må være at det må være et mål og få flest mulig ja, sier Lysbakken.

AKTUELT NÅ