SV: – Et budsjett for den økonomiske eliten

SV hevder regjeringens skattelette for å hjelpe gründere først og fremst er en gavepakke til rike investorer. Kritikken overrasker Venstre, som mener ordningen vil gi flere arbeidsplasser.

Snorre Valen i SV snakker

SKATTEKUTT: SV dømmer skattepakken til gründere nord og ned– Det er nok et budsjett for den økonomiske eliten, med store skattekutt til rike investorer, sier Snorre Valen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Regjeringens foreslåtte skatteinsentiv for gründere er Venstres hjertebarn. Ordningen, som Siv Jensen la fram i revidert nasjonalbudsjett torsdag, gir skattelette til personer som investerer i det som defineres som oppstartsselskap (se faktaboks).

Målet er flere bedrifter og flere arbeidsplasser.

– Rettet mot investorer

Men SVs finanspolitiske talsperson, Snorre Valen, mener dette føyer seg inn i rekken av det han kaller «skattekutt til dem som har mest fra før».

– De har definert gründerbedrifter så bredt at du kan få skattekutt for å investere i 40 prosent av alle norske selskap, ifølge regjeringen selv. Ordningen vil føre til at veldig mange av dem med best råd, og som har en halv million å avse til å investere i aksjer, får store skattekutt, sier Valen.

– Men vil ikke skattefradraget få fart på selskaper som trenger ekstra drahjelp og risikokapital i starten?

– Jeg tror det først og fremst får fart på lommeboka til de menneskene som har mest i Norge. Du skal ha ganske mye formue og tjene ganske mye for å få glede av denne ordningen i første omgang. Den er rettet mot investorer og ikke mot gründerne selv.

Ap avventende

Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen sier hun er glad for at regjeringen kommer med en skatteordning for gründerbedrifter. Men langt på vei deler hun SVs bekymring.

Marianne Marthinsen i Vandrehallen

SKEPTISK: Marianne Marthinsen (Ap) sier hun må gå nøye gjennom ordningen regjeringen foreslår.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi er nødt til å se nøye på dette forslaget. Det er en del sider ved det som kan gi uheldige utslag, blant annet at det først og fremst blir en skatteordning for investoren, og ikke noe som gagner bedriften, og at det kan gi store tilpasningsmuligheter i skattesystemet når gründerbegrepet blir definert så vidt.

Venstre skryter av regjeringen

Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, stiller seg uforstående til kritikken. Han kaller ordningen et gjennombrudd, som vil gjøre det mer attraktivt å investere i arbeidsplasser og dermed motvirke økte forskjeller mellom folk.

– Hvordan SV kan gjøre det til et problem, det må de nesten svare på selv, sier han.

– Hva sier du innvendingen om at skattefradraget favner for bredt og gjelder for mange bedrifter?

– Jeg vil tvert imot gi regjeringsapparatet stor skryt for at de har forsøkt å strekke seg så langt som mulig. Her er det EU-regelverket som setter grenser. Når man tar i bruk et skatteincitament for å gjøre det mer attraktivt å investere i arbeidsplasser, er det utrolig viktig at det gjelder flest mulig bedrifter, sier Breivik.

Venstres og KrFs støtte gjør at regjeringens forslag får flertall uavhengig av hva SV og Ap måtte mene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger