Hopp til innhold

SU-leder: – Bård Vegar Solhjell snakker SV midt imot

SVs ungdomsparti langer ut mot nestleder Bård Vegar Solhjells forslag om å slå sammen SV og Miljøpartiet de grønne. – Bør legges dødt umiddelbart.

Andreas Halse i Sosialistisk Ungdom er kritisk til at SVs nestleder Bård Vegar Solhjell vil slå sammen SV og MdG.

SU-leder Andreas Halse mener SV-nestleder Bård Vegar Solhjell prøver å dra partiet i feil retning.

– Den debatten nestleder Bård Vegar Solhjell forsøker å starte er det kanskje ti personer som er interessert i, og de er allerede medlemmer av SV eller Miljøpartiet de grønne (MDG).

Lederen for SVs ungdomsparti, Andreas Halse i Sosialistisk Ungdom (SU), er ikke nådig til forslaget nestleder Solhjell lanserte i gårsdagens Klassekampen.

– Vi bør legge forslaget dødt én gang for alle og heller fokusere på å skape et bredt folkeparti som kan vinne valg de neste årene, sier Halse som mener partiets nestleder går mot både landsstyrets og egen partileders uttalte ambisjoner.

Frykter miljøkamp under sperregrensen

Bakgrunnen for at Solhjell vil slå sammen MDG og SV er årets stortingsvalg. SV lå lenge og vippet på 3.95 prosents oppslutning valgnatten.

Hadde det blitt resultatet ville partiets stortingsgruppe blitt barbert fra 11 til én eller to representanter. Samtidig vaket også MDG rundt sperregrensen.

Marginene vippet i SVs favør, og de fikk inn syv stortingsrepresentanter. MDG fikk én.

Det har fått Solhjell til å tenke nytt og gå inn for en sammenslåing av de to partiene.

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell er lei av at miljøpartiene kjekler om de samme miljøvelgerne. Derfor tar han nå til orde for et sterkere samarbeid og en mulig sammenslåing mellom SV og Miljøpartiet de grønne.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Forventer kritikk

– Jeg (...) har selv ledet arbeidet med vårt prinsipprogram. For tre måneder siden hadde denne tanken aldri falt meg inn, men valgkampen og MDGs partiprogram gjorde at jeg kom fram til dette, sa Solhjell til Klassekampen før han fortsatte.

– Det blir kritikk, for jeg vet at mange i SV og MDG er uenig med meg. Flere vil reagere på at jeg går ut på denne måten. Men for at debatten skal bli reell, må noen med en form for tyngde sette saken på dagsorden. Og det viktigste er at jeg mener dette veldig sterkt. Da må jeg også si det.

Én av de første som reagerte var hans egen ungdomspartileder.

– Har vist i valg etter valg at strategien er feil

Halse mener nemlig Solhjell fortsetter å følge en strategi som har gitt partiet juling i valg etter valg.

– Problemet er at vi har blitt for smale fordi vi har konsentrert oss for mye om blant annet miljø i valgkampene, sier Halse.

Det er vanskelig å si om dette er årsaken til nedturen for SV, men valgstatistikken på professor Bernt Aardals hjemmeside viser en nedadgående spiral i partiets oppslutning siden toppårene 2001 og 2003.

Da fikk partiet 12,5 prosent og 12,4 prosent oppslutning i henholdsvis stortings- og kommunevalg.

Bård Vegar Solhjell har følt mange av nedturene det siste tiåret på kroppen, som partiets nestleder. Etter at han ble valgt til partiets nestleder i mars i 2007 har nedturene vært mange.

Valgoppslutning for SV

Valg

År

Oppsluting (prosent)

Stortingsvalg

2005

8,8

Kommunevalg

2007

6,2

Stortingsvalg

2009

6,2

Kommunevalg

2011

4,1

Stortingsvalg

2013

4,1

– Merkelig og desperat

Halse mener siste valgnederlag blant annet skyldes at partiet ikke i tilstrekkelig grad har fulgt opp både landsstyrevedtak og det «Sosialistisk folkepartiet» Audun Lysbakken lanserte da han var kandidat til å ta over som partileder etter Kristin Halvorsen.

– Jeg synes det er merkelig og litt desperat at en nestleder nå går mot den prioriteringen og ønsker å slå oss sammen med et annet lite parti istedenfor å fokusere på de virkelig store sakene, sier han.

For mantraet fra både landsstyret og SV-lederen har hele tiden vært å breie ut partiet.

– Det partiet som Solhjell ser for seg, er et parti som er til først og fremst for miljøbevisste velgere i de store byene som er veldig idealistiske. Det er vel å bra å ha slike velgere, men vi må også ha velgere som er opptatt av store nære spørsmål som helse, arbeidsliv og næringsliv. Da trenger vi å breie ut fokus og ikke snevre inn, sier Halse.

– For mye byparti

Det er nær et ekko av den nåværende partilederens ord fra 2012. Da sa Lysbakken til NRK:

– Vi har blitt for mye av et byparti og et parti som har blitt litt nisjeparti for de sakene vi har hatt ansvar for i regjering. Nå vil jeg at vi skal bli et folkeparti, et breiere parti.

Da han ble utfordret til å peke ut tre hovedsaker, svarte han klima, rettferdig fordeling og å kjempe mot utviklingen mot et «løsarbeidersamfunn».

– Marginene som reddet dere over sperregrensen var minimale. Viser ikke det at Solhjell har rett i at man bør gå inn for sammenslåingen for å sikre at det finnes et miljøparti på Stortinget?

– Nei, det viser det motsatte. Det viser at vi har tapt veldig mange velgere på å satse ensrettet på noen få saker. Hvis vi skal få flere velgere så må vi hente velgere som er opptatt av flere saksområder som arbeidsliv, næringsliv og helse. Det handler om å ta tak i de store sakene som folk er opptatt av, sier Halse til NRK før han avslutter:

– Det kan SV være, men da må vi sette de store spørsmålene på dagsorden fremfor å kjøre marginale debatter om valgtekniske samarbeid.

– La oss ikke være så utrolig fornøyde

I Politisk Kvarter på NRK P2 i dag slår Bård Vegar Solhjell tilbake. Han nekter for at dette er en slags omkamp om strategien Audun Lysbakken har staket ut.

– Nei, jeg vil ikke ha et mer spisset parti. Miljø er ingen enkeltsak, det er et grunnleggende perspektiv på hvordan vi må løse verdens problemer, sier Solhjell.

Likevel mener han det er på tide at SV erkjenner at noe må gjøres.

– La oss nå løfte blikket litt og ikke være så utrolig fornøyd med tingenes tilstand etter et valg der SV fikk 4,1 prosent, og der MDG gjorde en god valgkamp, men likevel endte på 2,8 prosent og fikk ett mandat.

Solhjell mener det må være lov å diskutere en sterkere samling mellom miljøpartiene.

– Jeg vært i altfor mange debatter der de som er mest enige sitter og kjekler om de samme miljøvelgerne, istedenfor å sammen slåss for at flere skal tenke som oss, sier Solhjell.

AKTUELT NÅ