Hopp til innhold

Studentene opplever kunnskapsministeren nedlatende

Om kunnskapsministeren skal bli tatt inn i varmen igjen som minister for studentene må han innfri flere krav, skriver Oline Sæther.

Oline Sæther

STILLER KRAV: Oline Sæther ved studentparlamentet vil at kunnskapsministeren blant annet fjerner forslaget om skolepenger for utenlandsstudenter.

Foto: Privat

Studentparlamentet har erklært ministeren «Persona non grata».

Hvorfor er kunnskapsminister Ola Borten Moe uønsket, spør du kanskje?

I regjeringsplattformen som Borten Moe styrer ut ifra står det at internasjonale studenter skal fortsette å få gratis utdanning i Norge.

Ola Borten Moe på HINN

FÅR KRITIKK: Kunnskapsminister Ola Borten Moe er uønsket ved Universitetet i Oslo.

Foto: Mari Ranheim / NRK

Løftebrudd

Når statsbudsjettet for neste år foreslår at det skal innføres skolepenger for internasjonale studenter, er dette et alvorlig løftebrudd på den politikken Borten Moe skal utføre.

Dette får oss til å stille spørsmål ved hvilke andre løfter som vil bli brutt av Borten Moe og utfordrer tilliten vi har til han som minister.

Det oppleves også svært utfordrende å føre en god dialog med Borten Moe. Ministeren har flere ganger reagert med å avfeie enten argumentet eller avsenderen som irrelevant.

Vi ønsker dialog, men ikke på hvilke som helst premisser. Vi vil ha en dialog basert på gjensidig respekt.

Oline Sæther / Leder Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo

Umodne og pubertale

For eksempel har ministeren reagert på uttalelsen fra Studentparlamentet med å kalle den pubertal, og avfeier kritikken ved å kategorisere studentene som umodne.

Vi ønsker dialog, men ikke på hvilke som helst premisser. Vi vil ha en dialog basert på gjensidig respekt.

I en debatt med studentene sa ministeren «Studentene må bidra som andre voksne mennesker». Dette oppfattes som nedlatende. Studentenes levekårsundersøkelse fra 2021 viser nemlig at studenter bruker opptil 50 timer i uka på deltidsjobb og studier.

Det er langt mer enn de 37.5 timene som regnes som en normal arbeidsuke for andre voksne i Norge.

Anerkjenn problemet

Vi sper på studiestøtta så godt vi kan, men også studenter har et begrenset antall timer i døgnet. Vi må kunne ha rett til fritid. Til å ta vare på oss selv ved siden av jobb og studier.

Som minister er han avhengig av tilliten til de 300 000 studentene han har ansvar for.

Oline Sæther / Leder Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo

Akkurat som at studenter er voksne, er Ola Borten Moe også voksen. En del av det å være voksen innebærer å kunne motta kritikk. Ved å rette kritikk gir vi han nå en mulighet til å endre kurs.

Som minister er han avhengig av tilliten til de 300 000 studentene han har ansvar for. Den tilliten er truet når Borten Moe avfeier det faktum at 1 av 5 studenter har hatt selvmordstanker med utsagnet «De fleste har det bra».

Hvis han skal finne løsninger for hvordan studenter skal ha det bedre med seg selv, må han først anerkjenne at det er et problem.

Respekt for studenter

Om Ola Borten Moe skal bli tatt inn i varmen igjen som minister for studentene ved Universitetet i Oslo, forventer vi at han tar til seg kritikken.

Han kan starte med å trekke forslaget om å innføre skolepenger og holde løftene regjeringen hans har gitt.

Oline Sæther / Leder Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo

Han kan starte med å trekke forslaget om å innføre skolepenger og holde løftene regjeringen hans har gitt. Videre kan han unngå nedlatende uttrykk som pubertal og at vi må «bidra som voksne». Vi trenger en minister som møter argumenter med saklighet og inviterer til tillit.

Mens vi venter på tegn på at Borten Moe gjennomfører disse endringene i politikk og væremåte, kan vi møtes til dialog utenfor UiO.

Inntil han fjerner forslaget om skolepenger og viser at han møter oss med gjensidig respekt vil han være «persona non grata» for Studentparlamentet.

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger