Hopp til innhold

Strømprisen har aldri vært høyere

Vannmagasinene her i landet blir stadig tommere, viser nye tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Strømprisen har aldri tidligere vært så høy i uke 29 som nå.

Lav vannstand i vannmagasinet til Håen kraftverk i Melhus kommune

Fyllingsgraden i norske vannmagasiner er langt under det som er vanlig på denne tiden av året. I vannmagasinet til Håen kraftverk i Trøndelag er det nå så lite vann at kraftproduksjonen har stanset helt opp.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at fyllingsgraden i norske vannmagasiner fortsetter å falle, fordi det fordamper mer vann enn det som tilføres.

Det er nå fjerde uke på rad at nivået i vannmagasinene faller. Fyllingsgraden falt videre i uke 29, med 0,4 prosentpoeng. Vannmagasinene er i gjennomsnitt fylt opp med 60,4 prosent av den maksimale kapasiteten.

Seksjonssjef Anton Jayanand Eliston i NVE sier til NRK at det spesielle i år er det er tørt i hele landet.

– Vi har aldri tidligere sett så høye priser på denne tiden av året, sier han.

– Like dyr strøm som i Tyskland

NVE skriver i sin ukentlige rapport om kraftsituasjonen, at strømprisen aldri tidligere har vært høyere enn 50 øre pr. kilowattime i uke 29.

– Strømprisen ligger nå på nivå med prisene i Tyskland. Det er spesielt nå på sommeren, sier Eliston.

– Og så høye vil prisene være så fremt vi ikke får langt mer regn enn det som er normalt?

– Det er vanskelig å si hvor lenge dette vil vare, men prisen vil styres av at det er en knapphet på vann i Norge akkurat nå, sier Eliston.

Har ikke vært like tomt på 22 år

Den såkalte medianverdien for fyllingsgraden de siste tiårene har ligget på 75,3 prosent.

Det betyr at dagens nivå ligger vesentlig under det som er normalt i hele landet.

NRKs gjennomgang av NVEs vannmagasinstatistikk for uke 29 siden 1990 viser at nivåene kun har vært lavere en gang på denne tiden. Det var i 1996, da vannmagasinene i Norge var fylt opp med 53,8 prosent. Vinteren 1996/1997 var det kraftkrise i Norge, ifølge SSBs elektrisitetsstatistikk for 1996.

Kraftselskapene må stenge ned produksjonen

Strømprisen i andre halvår kan øke med 30 prosent i andre halvår sammenlignet med årets seks første måneder, viser nye prognoser.

Årsaken er svært lite vann i vannmagasinene til tross for en snørik vinter, som gjør at kraftselskapene kan produsere mindre vannkraft til norske husholdninger og norske bedrifter.

Kraftselskap over hele landet har redusert eller stanset produksjonen av strøm i en rekke vannkraftverk på grunn av langvarig tørke.

Strømprisområder i Norge og Sverige

Kartet viser de ulike prisområdene for strøm i blant annet Norge og Sverige. Norge er inndelt i fem geografiske regioner hvor strømprisen varierer.

Foto: Illustrasjon: Statnett/NordPool

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger