NRK Meny
Normal

Streiken i offentlig sektor fortsetter fredag

Unio, LO Stat og YS Stat går i frivillig mekling fredag etter uformelle samtaler i dag. Samtidig fortsetter storstreiken.

Streik

Streiken i det offentlige fortsetter. Torsdag avsluttet møtene mellom partene rett før klokken 22. forhandlingsleder Arne Johannessen i UNIO og Leder Tone Rønoldtangen i LO Stat ankommer riksmekleren.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

En lang dag med tre møter og mye ventetid endte med at statsoppgjøret ikke ble gjenopptatt torsdag kveld. Dermed fortsetter storstreiken fredag.

– Det har vært en lite produktiv dag. Selvsagt er jeg skuffet. Vi har hatt et håp om å komme fram til noe i kveld, sier Unios forhandlingsleder Arne Johannessen til NRK.no ved 22.30-tiden torsdag kveld.

I kveld møttes partene Unio, YS og LO igjen til et tredje møte med forhandlingslederne. Målet med møtet var å se om det var mulig å komme i en ny meklingsituasjon for å løse uenigheten om årets lønnstillegg.

Like før klokken 23. 00 opplyser YS Stat-leder Pål N. Arnesen at partene er enige om å møtes til frivillig mekling fredag.

– Både Unio, LO Stat og YS stat er enige om å møtes til frivillig mekling fredag etter de uformelle samtalene i dag, sier YS Stat-leder Pål N. Arnesen til NRK.no.

– Umulig å si om det blir enighet

Meklingen starter kl. 09.00 fredag og Arnesen sier han møter med en målsetting om å finne en løsning.

– Målet er å finne en løsning. Hvor lang tid det tar er umulig å spå. Nå har streiken vart i over en uke, så en løsning er ønskelig for alle parter, sier Pål N. Arnesen til NRK.no.

– Vi ønsker å gå i en dialog med arbeidsgiver. Da går vi inn frivillig som har status som vanlig mekling i forhold til taushet. Vi kan velge å avbryte en frivillig mekling, men målet er å finne en løsning, sier han.

Arnesen oppsummerer dagens uformelle samtaler.

– Det har vært en hektisk streikedag med sonderingsmøter som i sum har gitt oss håp om at det er mulig til å komme fram til et bedre resultat, sier han.

Streiken har nå vart i én uke. Den omfatter 50.000 arbeidstakere organisert i Unio, YS og LO. Tirsdag og onsdag denne uken tok Unio, Fagforbundet og YS ut andre streikeuttak i konflikten med stat og kommune.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pål N. Arnesen

Pål N. Arnesen i YS stat ankommer riksmekleren.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Dagens tredje møte

Partene har hatt to møter med riksmekler Kari Gjesteby tidligere i dag, det siste begynte klokka 17.00 og varte i vel en time. Arbeidstakerne sa etter det møtet at Statens signaler så langt ikke var gode nok til å starte ny mekling, men at de skulle tygge på det de snakket om.

Johannessen sa at han gikk inn på møtet med et håp om å komme fram til en løsning.

– Alle håper på å finne en løsning på denne konflikten, for den er ingen tjent med. Men da må altså staten vise betydelig forhandlingsvilje, så fortsatt er det ikke grunnlag for å gå inn i mekling, sa han.

– Tidligere har dere sagt at dere krever en ramme på 4 prosent i årets lønnsoppgjør. Står dere der fortsatt?

– Vi har sagt at vi skal opp på firetallet. Men vi må ha et resultat som avspeiler frontfaget inkludert det som heter funksjonærene. Det står fast, sa Johannessen.

– Streiken er slutt dersom mekleren finner grunnlag for å legge fram en skisse som vi kan akseptere. Men nå er det full trøkk på streiken, og vi er langt unna en løsning, la Johannessen til.

Onsdag sa Akademikerne og LO-organisasjonen Fagforbundet i Oslo ja til en ramme på 3,96 prosent på årets lønnsoppgjør, den samme avtalen som fagforbundet ellers i landet streiker mot.

Riksmekleren

Leder Tone Rønoldtangen i LO Stat, forhandlingsleder Arne Johannessen i UNIO og Pål N. Arnesen i YS stat på vei ut fra møte hos Riksmekleren tidligere i kveld.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger