NRK Meny
Normal

– Groteskt å delta på en slik markering

Stortingsrepresentant fra Vest-Agder Hans Fredrik Grøvan (KrF) skal holde støttetale på et arrangement for Israel i Oslo på søndag. – Helt absurd, sier stortingskollega fra Aust-Agder Freddy de Ruiter.

Freddy de Ruiter

Freddy de Ruiter mener det er absurd at Grøvan deltar på en støttemarkering for Israel.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Det er Med Israel For Fred (MIFF) som holder støttemarkeringen Grøvan skal delta på. De Ruiter synes det er groteskt å holde en slik markering så kort tid etter mange sivile er drept i Gaza.

– Det er helt absurd, det vil oppleves som en ren feiring av krigføringen i Gaza der så mange uskyldige mennesker har blitt drept og lemlestet, sier de Ruiter.

Han sier videre at han ikke skjønner at kolleger eller noen partier ønsker å delta på noe sånt.

Stortingsrepresentanten fra Aust-Agder er klar i sin tale.

– Han burde trekke seg fra arrangementet og si som andre kristne ledere: Vi gir ikke Israel fullmakt til å gjøre hva de vil i Gaza, sier han.

Vil ikke trekke seg

Hans Fredrik Grøvan

Hans Fredrik Grøvan sier han har støtte i partiet for å delta på en slik markering.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Hans Fredrik Grøvan synes ikke kritikken treffer.

– Dette er kritikk som ikke treffer i det hele tatt. Jeg mener det er viktig at Israel, som er staten som faktisk ble angrepet, får sin støtte også i Norge, sier Grøvan.

Han påpeker at hans tilstedeværelse på markeringen ikke gjør at han godtar de uskyldige livene som har gått tapt på Gaza-stripen.

– At uskyldige liv har gått tapt i Gaza er ikke noe man verken godtar eller støtter, understreker Grøvan.

– Har ikke støtte

– Denne støtten er stikk i strid med hva folkeopinionen mener og hva regjeringen, som hans eget parti støtter, står for, sier en engasjert de Ruiter.

Grøvan på sin side mener han har støtte i sitt eget parti.

– Partiet støtter meg i mine beslutninger. KrF ønsker fred i Midtøsten, det betyr at vi støtter Israel, men også Palestinas rett til å levelig vilkår, sier han.