Hopp til innhold

Stortinget utsatt for et omfattende IT-angrep

STORTINGET (NRK): Stortinget har blitt utsatt for et omfattende IT-angrep. Det er registrert innbrudd på e-post-kontoene hos et mindre antall stortingsrepresentanter og ansatte. Saken er anmeldt til PST.

SE VIDEO: Pressemøtet på Stortinget om IT-angrepet.

– Vi ser svært alvorlig på saken, og vi har full oppmerksomhet på å analysere situasjonen for å få et totalbilde av hendelsen og potensielt skadeomfang, sier Stortingets direktør Marianne Andreassen på et pressemøte tirsdag ettermiddag.

Stortingerts direktør Marianne Andreassen

Stortingets direktør Marianne Andreassen de foreløpig ikke vet skadeomfanget av angrepet.

Foto: Torstein Bøe / nrk

Ifølge Andreassen er det lastet ned ulike mengder data. Stortingsrepresentanter og ansatte som er direkte berørt, er blitt kontaktet, og vil i de følgende dagene bli fulgt opp av Stortingets administrasjon.

– Vi oppdaget raskt uregelmessigheter og tok umiddelbart kontakt med sikkerhetsmyndighetene, sier Andreassen.

Andreassen sier de ikke kjenner det mulige skadeomfanget av angrepet. Hun sier de nå er i en analysefase og ønsker ikke å kommentere årsak eller motiv for angrepet.

– Vi vet at data er hentet ut, men vet ikke hva slags data, sier Andreassen.

Teknologijournalist i NRK, Martin Gundersen, sier e-poster som har blitt lekket blant annet har blitt brukt i den amerikanske valgkampen tidligere.

Tiltak iverksatt

Det ble iverksatt en rekke risikoreduserende strakstiltak for å stanse angrepet.

– Disse tiltakene hadde umiddelbar effekt. Hendelseshåndteringen har høyeste prioritet, sier Andreassen.

– Det må hele tiden arbeides med IT-sikkerhet opp mot et krevende trusselbilde. Nye tiltak vurderes fortløpende for styrke sikkerheten på Stortinget, sier hun.

Hun opplyser videre at Stortingets administrasjon har tett kontakt med relevante sikkerhetsmyndigheter, og besluttet tirsdag å anmelde forholdet til politiet.

Leder i justiskomiteen Lene Vågslid (Ap) sier det er svært alvorlig at noen har gjennomført et vellykket dataangrep mot Stortinget.

– Derfor er jeg glad for at Stortingets direktør i dag forteller at de samarbeider tett med nasjonale sikkerhetsmyndigheter og at de nå har anmeldt saken til PST, sier Vågslid til NRK.

Overvinklet Stortinget IT-angrep

Andreassen sier det er registrert innbrudd på e-post-kontoene hos et mindre antall stortingsrepresentanter og ansatte.

Foto: Torstein Bøe / NRK

Ap og Sp bekrefter at de er rammet

Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen bekrefter overfor NRK at både ansatte og politikere i Arbeiderpartiet er rammet.

– Vi vet ikke akkurat hvor mange det dreier seg om, fordi folk sannsynligvis av etterforskningshensyn har fått beskjed om ikke å bringe det videre, sier han til NRK.

– Vet du om sensitiv informasjon er på avveie?

– Det kjenner jeg ikke til.

På spørsmål om Høyres representanter er rammet av IT-angrepet, svarer partiet at saken håndteres av Stortinget. Også KrF og Fremskrittspartiet henviser til Stortingets administrasjon.

Senterpartiet bekrefter også overfor NRK at de er rammet. De har fått opplyst fra Stortingets administrasjon at både representanter og ansatte i partiet har vært utsatt for IT-angrepet. Det er uklart hvor mange det omfatter.

Presserådgiver Thomas Lien i Venstre sier til NRK at han så langt ikke har kjennskap til at noen av deres ansatte eller representanter skal være rammet, men at partiet er i dialog med Stortinget om saken.

Miljøpartiet De Grønne og Rødt opplyser til NRK at det ikke virker som om de er rammet foreløpig, men at de foretar videre undersøkelser.

Laster Twitter-innhold

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NRK at hun ser på datainnbruddet som en alvorlig hendelse.

– Det er alltid bekymringsfullt når man får IT-innbrudd mot kritiske samfunnsorganisasjoner. Nå er dette også politianmeldt, så da er det Stortinget og politiet som håndterer dette videre.

Hva vet du om Høyres representanter er rammet av datainnbruddet?

– Jeg går ut fra at Høyres representanter på lik linje med andre representanter kan ha blitt utsatt for dette, men dette er et spørsmål Stortinget tar hånd om. Høyres organisasjon og vårt partiapparat er ikke rammet av innbruddet, sier hun.

NSM bistår

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har bistått Stortinget i etterkant av angrepet.

– Vårt bidrag er analyser, skadebegrensning og tiltak for å hindre at det skjer igjen, sier kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM til NRK.

Hun forteller at særlig gode passordrutiner er tema når man jobber med å forebygge nye angrep.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NRK at de har mottatt anmeldelsen fra Stortinget.

De skal nå vurdere om det er grunnlag for å starte etterforskning.

AKTUELT NÅ