45.000 står i fare for å bli permittert som følge av stengte butikker

400.000 arbeidstakere jobber i bransjer berørt av smitteverntiltakene på Østlandet. Nå kan rundt 45.000 arbeidstakere risikere å bli permittert, ifølge Virke. – En veldig usikker situasjon, sier butikkansatt.

Michelle Collin i Mester Grønn

USIKKER SITUASJON: Michell Collin er delvis permittert som følge av nedstengningen i Oslo-regionen.

Foto: Privat

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Stengte kjøpesentre og butikker i de 25 nedstengte kommunene på Østlandet har ført til at hundretusenvis av ansatte nå lurer på hva som skjer i tiden fremover.

Blant dem er Michelle Collin, som er daglig leder på Mester Grønn på Gunerius-senteret i Oslo sentrum.

– Vi har jo veldig mange forskjellige tropiske planter. De kan jo ikke akkurat stå alene i flere dager, så jeg skal vanne og stelle de denne uken, sier hun til NRK.

– Det er viktig å opprettholde kvaliteten slik at ikke hele butikken går til spille. Det er jo kjempetrist, sier Collin.

Michelle Collin i Mester Grønn

DELVIS PERMITTERT: Michelle Collin må denne uken innom butikken sin for å stelle og vanne planene der slik at de holder seg gjennom uken.

Foto: Privat

Hun er delvis permittert for å kunne ta vare på blomstene og plantene i butikken, mens hennes kolleger er helt permittert.

– Det er en veldig usikker situasjon. Mange av våre ansatte er jo studenter, som har nok å stri med med skolen i tillegg. Nå vet de ikke når de kan komme tilbake til deltidsjobben sin, sier hun.

– Fikk ingen forvarsel

Mester Grønn stenger flere titalls av sine butikker og permitterer hundrevis av ansatte. Mens butikklysene er skrudd av, fortsetter den enorme leveranser av allerede bestilte blomster og planter til varelageret deres.

– Vi fikk ingen forvarsel. Det var ingen mulighet til å trekke i snora i det hele tatt. Vi ble jo egentlig satt i sjakk matt, sier blomsterhandler Erling Ølstad, som driver Mester Grønn-kjeden sammen med sin bror, til NRK.

– Gjennom helgen så kom jo lastebilene vi hadde bestilt før helgen. Slikt stopper man jo ikke, sier Ølstad.

Oslo City

STENGT: Kjøpesentre i 25 kommuner er stengt som følge av regjeringens koronatiltak, blant dem Oslo City.

Foto: Edin Babic

En rekke andre kjeder har varslet permitteringer, blant annet Nille. De har stengt 80 butikker og permitterer rundt 300 ansatte, skriver Nettavisen. De jobber nå med å opprette en nettbutikk så raskt som mulig.

Også Kid Interiør permitterer rundt 300 personer i sine 38 butikker, mens Elkjøp stenger 27 butikker i det samme området.

Europris har sendt ut rett i underkant av 170 permitteringsvarsler, opplyser administrerende direktør Espen Eldal til NRK.

Nær en halv million berørte

Regjeringens stengetiltak gjelder i første omgang fram til slutten av denne uken, søndag 31. januar – avhengig av hvordan smitteutbruddet utvikler seg.

Virke sendte mandag et brev til regjeringen, som NRK har fått tilgang til.

I brevet peker de på beregninger som viser at næringene som nå er pålagt stenging eller hjemmekontor, sysselsetter om lag 400.000 personer.

Rundt 90.000 av disse har arbeid som medfører at de må være fysisk til stede for å utføre jobben.

45.000 av disse var ikke permittert da nedstengningen av Østlandet kom i helgen. Samtlige er i fare for å bli permittert.

En rekke butikkjeder jobber på spreng med å finne løsninger som kan sysselsette så mange ansatte som mulig.

Ivar Horneland Kristensen, Virke

ALVORLIG: Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen karakteriserer situasjonen som alvorlig.

Foto: Virke

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke mener situasjonen er alvorlig, men understreker at bedriftene er opptatt av å ta smittevernansvar.

– Men sånn som situasjonen er nå, så er det bedrifter som må permittere fordi de ikke har drift. De har altså ingen omsetning, og da er kostnadene i de ti dagene på arbeidsgiver. Vi mener den må reduseres eller vi må finne en ordning for å kompensere det, sier han til NRK.

Virke foreslår å redusere antall dager med lønnskostnader for nye permitterte ansatte i lønnspliktperioden fra ti dager til to. Ved nedstengingen i fjor vår, tok Nav over regningen ved dag tre.

Kan koste 1,6 milliarder

Virkes beregninger viser at permitteringen vil koste arbeidsgiverne i den nedstengte regionen mellom 600 og 800 millioner kroner frem til 31. januar. Regnestykket er basert på at 45.000 personer står i fare for å bli permittert nå.

Dersom tiltakene forlenges videre, kan beløpet stige til mellom 1,2 og 1,6 milliarder kroner.

Virke-lederen trekker også fram bedriftene som har varelagre med ferske varer som nå må destrueres fordi de ikke har mulighet til å selge det.

– Og det er jo også en kostnad som bedriften får, sier Horneland Kristensen.

Nav Oslo merket mandag en tydelig pågang som følge av nedstengningen. Mange virksomheter har varslet at de vil permittere, og spesielt ser Nav Oslo en økning i varehandelen.

Erna Solbergs andre regjering med nye statsråder.

VURDERINGER: Arbeidsminister Thorbjørn Røe Isaksen sier at regjeringen vurderer hvordan de kan gjøre situasjonen enklere for bedriftene.

Foto: Lise Åserud / NPK

– Det er en dramatisk situasjon for mange bedrifter og arbeidstakere. Regjeringen skal raskt vurdere hvordan vi kan gjøre situasjonen enklere, også for bedriftene, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK i helgen.

Han har satt av tid til å diskutere kriseordninger med interesseorganisasjonene for bedriftene og ansatte fremover.

– Vi har tett kontakt med både næringsorganisasjonene og fagforeningene om dette, sier Røe Isaksen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 04.03.2021
2 574
Smittede/uke
111
Innlagte
632
Døde
361 565
Vaksinerte

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger