Hopp til innhold

– Angrepet var en ond, villet handling

Statsminister Jens Stoltenberg redegjorde onsdag for regjeringens håndtering av terroraksjonen i Algerie.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg sier de vil bidra i kampen mot islamistene i regionen.

Stoltenberg innledet redegjørelsen etter spørretimen i Stortinget i dag med å nok en gang uttrykke medfølelse for ofrene og de etterlatte.

– Vår dypeste medfølelse går til dem som ble rammet av tragedien. Våre tanker er hos ofrene, deres pårørende og alle ansatte i Statoil, ute og hjemme.

Vil fortsette samarbeidet

Stoltenberg sier Regjeringen mobiliserte alle de nødvendige ressursene så tidlig som mulig for å sikre en mest mulig effektiv håndtering av krisen på Statoils anlegg i Algerie.

Samtidig roste han også Algeries håndtering av terroraksjonen.

– Vi oppfattet kontakten med algeriske myndigheter som god. Det var også et nært samarbeid mellom alle de berørte landene og Algerie, sier Stoltenberg som sier de vil fortsette samarbeidet med Algerie i kampen mot ekstrem islamisme.

Stoltenberg sier de foreløpig ikke har konkludert i spørsmålet om norsk militær bistand i regionen, men at dette skal forankres i Stortinget.

– Vil ikke ha ny, langvarig krig

Frp-leder Siv Jensen roser regjeringens håndtering, men forventer en helhetlig evaluering når all informasjonen er på plass.

Hun mener også at Norge har et ansvar for å stille opp og delta i kampen mot islamisme.

– Det er avgjørende at norske myndigheter sender et klart og tydelig budskap om at vi vil stille opp. Det må aldri skapes et inntrykk av at Norge ikke er rede til å ta sitt ansvar. Vi skal ikke la oss true til taushet som følge av terror og trusler om terror, sier Jensen.

– Vi vil ikke inn i en ny langvarig krig, men vi kan heller ikke la islamister få fritt spillerom, mener Frp-lederen.

Høyreleder Erna Solberg mener det er avgjørende at man får mest mulig kunnskaper om hendelsesforløpet under aksjonen.

– Slik kan vi stå enda bedre rustet neste gang noe sånt skjer, sier Solberg.

– En verden uten hat

Audun Lysbakken ytret bekymring for at Norge skal bli dratt inn i en ny krig mot terror.

– I sin innsettelsesstale denne uken sa USAs president Obama at et tiår med krig går mot slutten. La oss håpe at han får rett i det. Ett tiår med krig mot terror har ikke skapt en verden uten terror, sier Lysbakken som mener man må jobbe for å skape en bedre utviklingsarbeid og fordeling i landene hvor terroristene har fått grobunn.

– Fundamentalister kan sjelden overbevises om at de tar feil, men vi kan bidra til å utvikle en verden hvor det blir vanskeligere å så hat, sier Lysbakken.

Han ville ikke ta stilling til et eventuelt norsk bidrag i Mali.

–Jeg henviser til det statsministeren har sagt. En beslutning er ikke tatt. Alle partier på Stortinget diskuterer videre hvordan man kan bidra.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger