Hopp til innhold

Stillesitting dobbelt så dødelig som fedme

LØRENSKOG (NRK) Nesten sju hundre tusen europeere dør årlig på grunn av manglende aktivitet, viser en ny undersøkelse. Det er dobbelt så mange som de som mister livet på grunn av fedme, sier overraskede forskere.

Bjørn Knutsen

KVITTER SEG MED LITT EKSTRA: Tredemølla i januar ble en tøffere affære enn vanlig, men Bjørn Knutsen (59) er overbevist om at det er verdt pinen. – Når man nærmer seg 60, så er det tydelig at kroppen ikke er like bra som da den var 20 år, så da må du stå på litt.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Det er tungt, men det blir bedre, innrømmer Bjørn Knutsen (59) med stigende rosafarge i ansiktet.

Mye ribbe og avslapping i jula gjør tredemølleøkta i treningssenteret Sats Elixia i Lørenskog til en svettere affære enn vanlig, men Knutsen er overbevist om at det er verdt pinen.

– Man blir ikke akkurat yngre, så jeg tror trening hjelper på å forlenge livet.

59-åringen har kjent på alvoret. For en tid tilbake følte han stikk i brystet, og måtte blokke ut blodårer. Legen sa han var heldig, og at det kunne ha gått ordentlig galt.

– Det var en tankevekker. Når man nærmer seg 60, så er det tydelig at kroppen ikke er like bra som da den var 20 år, så da må du stå på litt.

Ulf Ekelund

– Å gå til jobb istedenfor å ta bilen kan redusere risikoen for tidlig død med opptil 30 prosent, sier Ulf Ekelund, professor ved Norges idrettshøgskole.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

20 minutter hver dag redder liv

– Å gå slik er ikke spesielt anstrengende, men har helt klart effekt om man gjør det jevnlig, sier Ulf Ekelund, professor ved Norges idrettshøgskole, mens han spaserer på ei tredemølle i rundt 5 kilometer i timen.

20 minutters rask gange hver dag kan redusere risikoen for tidlig død mellom 15–30 prosent, viser en fersk, omfattende undersøkelse. Det har stort sett samme virkning om man er overvektig, undervektig eller normalvektig.

Muhammed Aslam

– Hvis man ikke trener, blir beina tynne, musklene stive og magen svær når man sitter stille hele tida, sier drosjesjåfør Muhammed Aslam.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Man kan enkelt klare dette målet ved å gå til jobb eller ta sykkel istedenfor bilen. Det gir kanskje ikke bedre kondisjon, men i et folkehelseperspektiv, anbefaler vi dette.

676 000 dør av manglende aktivitet hvert år

Den tolvårige undersøkelsen, som blant annet Norges idrettshøgskole og universitetet i Cambridge står bak, er en av de største av sitt slag utført i Europa.

Den viser at av 9,2 millioner europeere, dør 337 000 av overvekt. Det forskerne ikke ventet, var at tilsvarende tall for fysisk inaktivitet var på hele 676 000 personer.

Hassan Samatar

– Jeg sitter hele tida på jobb fra 08 til 16. Derfor er det viktig og naturlig med trening etter jobb, sier drosjesjåfør Hassan Samatar.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Det er ganske mange, selv om det relativt sett er snakk om rundt 7–8 prosent, fordi fysisk aktivitet er ganske enkelt å gjøre noe med.

Ifølge professoren er det første gang en undersøkelse viser at fysisk aktivitet har så stor betydning sammenliknet med fedme.

– Så det er greit å være tjukk, så lenge man trener?

– Det er en del negative helseeffekter ved å være tjukk, men det er definitivt slik at om man er overvektig, men beveger seg, så forlenger man livet og reduserer risikoen for å få sykdommer. Det kan redde mange liv.

Olav Linde

BLODTRYKK SOM UNGDOMMEN: – Jeg er her tre ganger i uka. Man må holde seg i form, sier Olav Linde (81), mens han tar en liten pause i serien med pull ups på treningssenteret SatsElixia. Den spreke 81-åringen driver også med dans og løping.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger