Hopp til innhold

Stifter «Nye SOS rasisme»

Lokallag i SOS rasisme tar med seg den gule hånda og det gamle programmet og danner «Nye SOS rasisme». Bakgrunnen er millionkrav etter at organisasjonen ble dømt for medlemsjuks.

Initiativtakerne til «Nye SOS Rasisme»

Hanne Høglind, Jan Erik Skretteberg, Kim Kopperud og Ahmad Rezai er initiativtakerne til «Nye SOS rasisme».

Foto: Marit Kolberg / NRK

– I snart tre år har myndigheter og medier drevet en regelrett heksejakt på gamle SOS Rasisme. Vårt sentralledd og ledende personer har fått grove anklager mot seg. Vi avviser disse anklagene. Vi vet at våre tillitsvalgte på ærlig vis har jobbet for oss som lokallag og for organisasjonen som helhet, sier Jan Erik Skretteberg som er en av initiativtakerne til den nye organisasjonen.

Medlemsjuks og andre problemer

Ransaking Haugesund

En låssmed hjalp politiet da lokalene til SOS rasisme i Haugesund ble ransaket.

Foto: Ness, Jan Kåre / SCANPIX

Organisasjonen SOS rasisme ble dannet i Norge i 1985 etter inspirasjon fra den franske organisasjonen. Men i 2010 mistet den offentlig støtte etter mistanke om medlemsjuks. Og i november i fjor dømte Haugaland tingrett SOS rasisme til å betale tilbake rundt 10 millioner kroner for å ha oppgitt falske medlemstall.

Saken etterforskes fremdeles etter at organisasjonen er blitt politianmeldt av barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Sist fredag aksjonerte politiet mot SOS rasismes kontorer i Haugesund. Politiet tok med seg harddisker og flere esker med dokumentasjon.

Samtidig har organisasjonens egne advokater krevd en million kroner, fordi de mener de ikke har fått betalt for arbeidet de har gjort. Advokat Arne Heiestad og kollega Peter Skarbøvig i Advokat.no representerte SOS Rasisme under rettssaken i november i fjor, der organisasjonen ble saksøkt for medlemsjuks av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Føler seg tvunget til å starte på nytt

Jan Erik Skretteberg

Jan Erik Skretteberg

Foto: Marit Kolberg / NRK

– I dag er vi i praksis ikke i stand til å fungere tilfredsstillende. Vi vil videreføre arbeidet mot rasisme og nazisme. Og som politisk grunnlag for det, vil vi bruke det siste programmet som ble vedtatt av SOS rasisme, sier Jan Erik Skretteberg til nrk.no.

Med seg har han det tidligere landsstyremedlemmet i SOS rasisme, Hanne Høglind, Ahmad Rezai og Kim Kopperud Olsen fra Oslolaget. De er nå i gang med å registrere den nye organisasjonen i Brønnøysundregistrene og skal velge nytt styre og representasjon.

– Hva med millionkravet og andre problemer i den opprinnelige organisasjonen?

–- Det må «gamle» SOS rasisme svare for. Vi vil ha fokuset på arbeidet mot rasisme.

– Men har ikke du og dere vært en del av disse problemene?

– Jo, men nå er vi Nye SOS rasisme.

– Vil ha statsstøtte igjen

Den nystartede organisasjonen vil ikke opplyse hvor mange medlemmer den har, og har ikke oversikten over hvor mange av lokallagene i den gamle organisasjonen som kan tenke seg å bli med over.

– Men det som er klart er at vi skal etablere rutiner så medlemmene registreres på riktig måte. Vi skal være påpasselig med å følge det regelverket som gjelder til enhver tid, slik at vi kan få støtte fra det offentlige, sier Jan Erik Skretteberg.

Nye SOS rasisme har litt andre vedtekter enn den gamle organisasjonen. Forandringene er ikke store, men de er tilpasset slik at man kan være berettiget til statsstøtte, forklarer Skretteberg.

Kjell Gunnar Larsen

– Det er ikke avgjort om gamle SOS rasisme skal nedlegges, sier hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Nå vil vi starte på nytt. SOS rasisme er død, sier Hanne Høglind.

– Kan bli nedlagt

– Vi forstår at våre aktivister vil bygge en ny organisasjon, sier Kjell Gunnar Larsen som er hovedkasserer i SOS rasisme.

Han mener den gamle organisasjonen har vært en torn i øyet på staten og håper at den nye organisasjonen kan drive det antirasistiske arbeidet videre.

– Betyr dette at den gamle organisasjonen skal nedlegges?

– Det er ikke avgjort, svarer Larsen.

AKTUELT NÅ