Erna svarer russen: – Vis litt selvdisiplin

På grunn av fraværsgrensen kommer mange elever fulle på skolen i russetida, hevder russens hovedstyre. Statsministeren maner til edruelighet.

Russefeiring

Er det skole dagen etter, bør man ta det med ro, mener statsministeren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fraværsgrensen som ble innført i fjor gjør, ifølge Russens hovedstyre, at flere kommer fulle på skolen for å unngå stryk. Det fordi mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag vil som hovedregel bety ingen karakter.

– Fraværsgrensen gjør at mange velger å komme på skolen i svært beruset tilstand istedenfor å sove før de drar. Dette gjør at de får null utbytte av undervisningen, sier pressesjef Aslak Jølstad i russens hovedstyre i et intervju med VG.

– Vis litt seldisiplin

Erna Solberg taler under kampanjesamling

KLAR TALE: Statsminister Erna Solberg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) likte ikke det hun leste, og søndag ettermiddag skrev hun på Facebook at hun håpet det var flere enn henne som reagerte. Innlegget har fått en rekke kommentarer og delinger.

– Fraværsgrensen er der for at folk skal gå på skolen og det beste er at du kommer dit i stand til å lære, for det er faktisk jobben din når du er ungdom. Det bør du klare. Det går an å feire i helgene og ha det hyggelig om kveldene, men å være i stand til å gå på skolen og være edru bør alle klare, utdyper Erna Solberg overfor NRK.

Hun har liten forståelse for at noen velger å prioritere russefeiring fremfor avslutningen på skolegangen.

– Det dreier seg om å organisere og faktisk å ta vare på fremtiden sin. Samfunnet investerer voldsomt i utdanningen deres og de selv bør tenke på at de enten ikke har nok tilstedeværelse og ikke får karakter, eller at de ikke klarer å ta eksamen når den kommer. Her får de klare å gjøre to ting, og vise litt selvdisiplin.

– De fleste er edru

Statsministerens kontor har vært i kontakt med Russens hovestyre og Jølstad etter at Solbergs Facebook-innlegg skapte ytterligere reaksjoner.

– Hva synes du om statsministerens kommentar på Facebook?

– Jeg synes det er flott at hun engasjerer seg og oppfordrer ungdom til å være til stede på skolen, svarer Jølstad i en tekstmelding til NRK.

Han presiserer at han ikke mener det er greit at russ kommer beruset på skolen.

– Mitt inntrykk er at de aller fleste selvfølgelig kommer edru på skolen, men at dette iblant kan være en utfordring for enkelte. Det er viktig for meg å få frem at vi i Russens hovedstyre tydelig oppfordrer russen til å være på skolen i russetiden, og selvfølgelig i edru tilstand, forklarer Jølstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger