Hopp til innhold

– Foreldrene hadde håpet på en forvaringsdom

OSLO TINGRETT (NRK.no): Sigrids foreldre frykter at saken får ny oppmerksomhet oftere, som følge av at 38-åringen kan begjære seg løslatt årlig.

Dom i Sigrid-saken

Sigrids foreldre, Ingrid Giskegjerde og Tom Schjetne, sammen med bistandsadvokat Harald Stabell i tingrette fredag. Til høyre er mannen som er dømt for å ha drept Sigrid.

Foto: Svein Olsson/NRK

Fredag falt dommen i Sigrid-saken. Retten mener det er bevist at en 38 år gammel mann fra Sunnmøre har drept Sigrid Giskegjerde Schjetne. Retten mener «meget taler for» at tiltalte var og er psykotisk, og dermed strafferettslig utilregnelig,

Til stede i rettssalen fredag var Sigrids foreldre, Tom Schjetne og Ingrid Giskegjerde. De fikk dermed høre at mannen som dømmes for drapet på datteren ikke skal sone i fengsel, men overføres til tvungent psykisk helsevern.

Harald Stabell er bistandsadvokat for Sigrids foreldre. Han sier at foreldrene var forberedt på det kunne bli en dom på tvungent psykisk helsevern. Samtidig legger han ikke skjul på at foreldrene kunne ønsket seg et annet utfall.

– De hadde håpet på en forvaringsdom. Med tvungent psykisk helsevern kan han begjære seg løslatt oftere, sier Stabell.

– Ny oppmerksomhet

Stabell viser til at en forvaringsdom vil innebære en minstetid. I denne saken hadde aktor lagt ned subsidiær påstand om forvaring, med en minstetid på 10 år.

Ved dom på overføring til tvungent psykisk helsevern, kan den tiltalte i teorien begjære seg løslatt hvert år.

– Dette kan føre til at saken får ny oppmerksomhet, med den belastningen det vil medføre, sier Stabell.

Han sier at foreldrene nå ønsker «mest mulig ro».

– De var forberedt på dette, og er tilfredse med at retten uten tvil har utpekt en gjerningsmann, sier Stabell til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Bistandsadvokat Harald Stabell sier at foreldrene til Sigrid Schjetne ønsker en forvaringsdom. Med tvungent psykisk helsevern kan han begjære seg løslatt oftere, sier Stabell.

VIDEO: Harald Stabell sier foreldrene var forberedt på at det kunne bli en dom på tvungent psykisk helsevern.

Håper ny behandling kan gi svar

Den tiltalte 38-åringen anket dommen på stedet. Harald Stabell sier at dette ikke var noen overraskelse for foreldrene.

– De ønsker selvfølgelig å sette punktum, men skjønte at dette nok ikke ble slik, sier Stabell.

Tre uker med rettsforhandlinger i Oslo tingrett har ikke gitt et svar på flere av spørsmålene foreldrene har når det gjelder datterens død. 38-åringen nekter for å ha noe med drapet å gjøre, og har i svært liten grad vært villig til å forklare seg om sine bevegelser rundt tiden da Sigrid forsvant.

Heller ikke i dommen gis det et klart svar på spørsmålet om hvorfor Sigrid ble bortført, eller hvordan hun ble drept.

Stabell sier foreldrene klamrer seg til et håp om at en ny rettsrunde i lagmannsretten kan gi noen svar.

– De hadde selvfølgelig ønsket å få svar på dette. Nå håper de at tiden fram til en ny behandling, eller i alle fall den nye behandlingen isolert sett, kan gi svar på ubesvarte spørsmål, sier Stabell. og legger til:

– De er selvfølgelig realistiske, men de håper.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Dommer Ingmar Nestor Nilsen forteller at retten ikke er i tvil om at det er den 38 år gamle mannen som drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne. Obduksjonen av Sigrid har ikke gitt klare svar på når eller hvordan Sigrid døde.

VIDEO: Dommer Ingmar Nestor Nilsen leser opp deler av dommen mot 38-åringen.

Anket oppreisning

Den tiltalte ble dømt til å betale 20.000 kroner i oppreisning til hver av Sigrids foreldre. Dette fordi norsk rettspraksis tilsier at oppreisningsbeløpet som den domfelte må betale reduseres til rundt 10 prosent, dersom retten mener den tiltalte er utilregnelig. Foreldrene får utbetalt det resterende beløpet av Kontoret for voldsoffererstatning.

Stabell anket oppreisningsbeløpet på stedet. Bistandsadvokaten mener det var grunn til å gå høyere enn det normen på 200.000 kroner, fastsatt av Høyesterett, i denne saken.

– Vi var klar over at beløpet ville bli gjort lavere som følge av at han ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Vi anket over normeringen av oppreisningsbeløpet, og mener det var grunnlag for å gå høyere enn normen i denne saken, sier Stabell.

Nå som den tiltalte ble kjent utilregnelig, kommer bistandsadvokaten til å fremme et krav om at resterende oppreisning utbetales av Kontoret for voldsoffererstatning. Stabell sier han vil diskutere med foreldrene om dette gjøres nå, eller i etterkant av ankesaken i lagmannsretten.

Ankesaken er foreløpig ikke berammet, men vil trolig starte i første kvartal av 2014.

AKTUELT NÅ