Hopp til innhold

Sperregrensen kan avgjøre valget: – Ingen småpartier kan føle seg trygge

Hvem som blir statsminister etter valget, kan fort bli avgjort av hvilke partier som havner over og under sperregrensen. Ifølge valgforsker Bernt Aardal er Venstre særlig utsatt før høstens valg.

Småpartiene

KrF-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande og SV-leder Audun Lysbakken under åpningen av Stortinget i fjor.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Aardal har gått gjennom alle partibarometrene for de siste seks månedene. Konklusjonen er at verken Venstre, SV eller KrF kan føle seg trygge.

Aardal

Bernt Aardal, professor i Statsvitenskap ved UiO, i Politisk kvarter.

Foto: NRK

– Med utgangspunkt i disse målingene ser det ganske dårlig ut for Venstre. I to av tre målinger ligger de under sperregrensen. Tar vi hensyn til feilmarginen også, er det bare et par målinger der de ligger trygt over, sier han i Politisk kvarter.

Partier som får under 4 prosent av stemmene ved et valg kan komme på Stortinget, men får ingen utjevningsmandater.

På NRKs partibarometer for mai fikk Venstre 3,2 prosent av stemmene. Dersom det var et valgresultat, ville sperregrensen ført til to stortingsrepresentanter for partiet, mot de ni de har i dag.

Spriker

Statsviteren sier bakgrunnstallene for målingene er særlig urovekkende for Venstre. De viser at partiet har svært illojale velgere, at mange tidligere Venstre-velgere er usikre og at mange har byttet til andre partier.

– At man spriker i flere retninger betyr at man er veldig sårbar. At det ikke bare er én grunn til at det går så dårlig på målingene.

42 % av de som stemte Venstre ved forrige valg ville stemt det samme hvis det var valg i morgen.Graf

Dette ville Venstres velgere fra 2013 stemt i dag, ifølge NRKs partibarometer for mai.

Han er også usikker på om Venstre kan få med seg like mange taktiske velgere som tidligere.

– Vi har sett tidligere at både SV og Venstre får mange taktiske velgere, som stemmer på dem for å få dem over sperregrensen, og da særlig for å sikre flertall for en regjeringskonstellasjon. Men så lenge Venstre er såpass kritiske til å støtte dagens regjering, så kan det redusere mulighetene, sier han.

Små marginer

SV og KrF har blitt målt til over sperregrensen på flere målinger den siste tiden, men Aardal understreker at heller ikke de kan føle seg trygge.

NRKs maimåling ga SV 4,7 prosent oppslutning og KrF 5,1. Men målinger har feilmarginer, og den faktiske oppslutningen om partiene kan ligge så lavt som 2,9 og 3,5 prosent.

– De er i faresonen. Over 90 prosent av målingene viser at SV sliter, at de ikke er trygt over sperregrensen. Også KrF er i faresonen på en god del målinger, forklarer han.

AKTUELT NÅ