Hopp til innhold

Grande tror klimakampene har kostet Venstre velgere

STORTINGET (NRK): Ingen stortingspartier mister velgere som Venstre. Partileder Trine Skei Grande tror de mange klimakampene med regjeringen har kostet dem dyrt.

Trine Skei Grande

KONFLIKTER: Trine Skei Grande (V) tror Venstre kan gjøre det bedre dersom partiet fokuserer mer på hva de får til og mindre på konfliktene med regjeringspartiene.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– Vi har blitt et for snevert grønt parti. For vi har hatt veldig mange harde konfrontasjoner i klimapolitikken. Da er det de sakene som synes, og ikke de mange områdene der vi er enig med de andre borgerlige partiene, sier Grande til NRK.

Ved forrige valg stemte 148.275 velgere på Venstre. Nå har 58 prosent av dem vendt partiet ryggen. Ingen partier på Stortinget har mistet så stor andel av velgere fra 2013.

– Jeg oppfatter ikke at velgerne flykter, men jeg oppfatter at mange er usikre. Nå må vi forklare de som stemte Venstre sist at de fikk mye igjen for stemmen sin, både når det gjelder å sikre Lofoten, småbedrifter, og lærersatsingen vi har levert på, sier hun.

42 % av de som stemte Venstre ved forrige valg ville stemt det samme hvis det var valg i morgen.Graf

Borgerlig flertall

Venstre har blitt målt til nivåer under sperregrensen på alle NRKs partibarometre så langt i år. Den siste målingen, som ble tatt etter partiets landsmøte i Ålesund, viste 3,2 prosent.

Dermed går partiet fra ni til to mandater på Stortinget, og dagens borgerlige flertall ryker.

– Hvor alvorlig vil et slikt valgresultat være for Venstre?

– Det er kjempealvorlig for Venstre, for liberale ideer og for å ha en grønn stemme på borgerlig side. Og hvis du ønsker Erna Solberg som statsminister, er det helt avgjørende at Venstre havner over sperregrensa, sier Grande.

Venstre går fra 9 til 2 mandater i meningsmålingen for mai fra Norstat for NRK.

Venstre har havnet under sperregrensen på alle NRKs målinger i år. Det kan føre til at partiet mister sju mandater på Stortinget og at Trine Skei Grande og Abid Raja utgjør hele partiets stortingsgruppe til høsten.

Foto: NTB Scanpix. Grafikk: NRK

Grandes plan

Grande møtte partiets listetopper i helgen. Hun håper de vil bruke valgkampen til å vise fram hele bredden i partiets program.

– Jeg tror vi har blitt for konfliktorientert om klima- og miljøpolitikk. Utfordringen vår er at vi ikke får vist fram mye av det vi har fått til på det området. At vi får til tiltak som virkelig bidrar. Vi må breie oss ut politisk og løfte fram småbedrifts- og skolepolitikken, sier hun.

Hun trekker fram skattefritaket for investeringer i nyetablerte bedrifter i revidert nasjonalbudsjett som en viktig Venstre-seier det blir lite oppmerksomhet rundt.

– Dette er vi enig om på borgerlig side. Vi kommer til å få det gjennomført. Da er det ikke ofte det synes. Det gjør konfliktene som vi diskuterer, sier hun.

AKTUELT NÅ