Hopp til innhold

Sp-Toppe beskylder Høie for å ha gjort gjenåpning til valgkamp

Senterpartiets Kjersti Toppe reagerer kraftig på at Bent Høie har lovet gjenåpning til tross for at Folkehelseinstituttets modeller viser at det kan føre til stort press på sykehusene i vinter.

Kjersti Toppe (Sp) under Stortingets spørretime

Senterpartiets Kjersti Toppe beskylder Bent Høie for å gjøre gjenåpningen til den av Høyres valgkamp.

Foto: Ole Berg-Rusten

– Jeg er veldig provosert over måten Høie og regjeringen har gått ut på. Dette virker som en del av Høyres valgkamp, sier Toppe til NRK i Arendal.

Og utdyper:

– Det blir useriøst å snakke om «snarlig gjenåpning» og «fjerning av alle tiltak» samtidig som FHIs modeller viser et helt annet scenario dersom vi ikke har smitteverntiltak, sier hun.

I forrige uke varslet regjeringen at de fleste koronatiltakene kan fjernes i september, når alle over 18 år har fått tilbud om 2. vaksinedose.

Men samme dag publiserte Folkehelseinstituttet en rapport som viser at vi kan risikere over 14.000 sykehusinnleggelser i månedene frem til mars 2022 dersom vi går gjennom vinteren med dagens smitteverntiltak.

Rapporten fra FHI er ikke en prognose, men et scenarie basert på en rekke forutsetninger. Modellen tar høyde for at 90 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert, men også at vaksinene ikke er 100% effektive. Modellene tar ikke høyde for om regjeringen innfører nye smitteverntiltak.

Under en tenkt smittetopp ved årsskiftet, anslår FHIs datamodell at mellom 1000 og 1500 personer er innlagt i sykehus, med mellom 2 og 300 personer på intensivavdeling.

FHI modelleringsrapport

Mellom 1000 og 1500 samtidig innlagte på sykehus og mellom 2 og 300 samtidige respiratorpasienter vil bli resultatet av en vinter uten smitteverntiltak, ifølge FHIs siste modelleringsrapport.

Foto: Folkehelseinstituttet / Faksimile

– Allerede utdatert modell

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier til NRK at rapporten, som ble publisert forrige fredag, beskriver scenarier, og ikke en prognose for de neste månedene. Dessuten har modellene FHI publiserte på fredag, allerede utdaterte forutsetninger, ifølge Stoltenberg:

– Vi er opptatt av usikkerheten i dette og brukte det som et virkemiddel for å tenke på mulige utfall. Det finnes mange flere enn de som er beskrevet i den rapporten. Poenget er at det er beskrevet scenarier her med mange smittede og mange innlagte, men det er mange forutsetninger der som vi ikke tror vil skje, sier Stoltenberg.

– Poenget for oss er å være forberedt også på ting som ikke er så sannsynlig og å tenke på hva det er vi skal følge med på for å tidlig nok, sier hun.

– Tenker valgkamp

Toppe tror det er lite sannsynlig at regjeringen vil la høstens smittebølge bli så stor at den truer planlagt sykehusbehandling, og at det derfor kan bli nødvendig med nye smitteverntiltak ganske snart.

– Det fører til at andre pasienter ikke får behandling, at man må avslutte planlagte behandlinger, for å få kapasitet til å ta seg av så mange syke. Det vil få drastiske konsekvenser, sier Toppe.

– Her tenker de valgkamp. Dette kan bli et problem for den eventuelt nye regjeringen, for at det vil komme nye tiltak nå snart virker ganske innlysende.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie mener vi kan komme oss gjennom vinteren uten smitteverntiltak, men at vi da er avhengige av at det ikke blir nye virusmutasjoner.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Hun ser ikke at regjeringen må håndtere en pandemi

Helseminister Bent Høie understreker også at modellene er noe som brukes til å tenke framover, men at de ikke representerer en fasit på noen måte.

Han svarer slik på kritikken til Sps Kjersti Toppe:

– Jeg opplever at det er Kjersti Toppe som har gått inn i valgkamp-tåka og ikke klarer å se at regjeringen faktisk også er nødt til å håndtere en pandemi og kommunisere rundt pandemihåndteringen selv om det er valgkamp, uten at vi gjør det til valgkamp, sier Høie.

AKTUELT NÅ