Sp alene om pelsdyrstøtte

Flere partier på Stortinget åpner nå for å fjerne den økonomiske støtten til pelsdyrnæringen. Kun Senterpartiet er for å verne den.

Lars Peder Brekk og pelsdyr (Montasje)

Senterpartiet og landbruksminister Lars Peder Brekk begynner å bli alene på Stortinget i sitt ønske om å verne pelsdyrnæringen.

Foto: Fotomontasje: "Nettverk for dyrs frihet" / Scanpix

Svein Flåtten, Stortingsrepresentant og næringspolitisk talsmann (H )

Høyres Svein Flåtten er i ferd med å snu i pelsdyrstøtte-saken.

Foto: Knut Falch / Scanpix
Stortingsrepresentant Snorre Valen

SVs Snorre Valen støtter et forslag om å fjerne støtten.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
Terje Lien Aasland

Iløpet av det siste året har Aps Terje Lien Aasland skiftet mening.

Foto: Knut Falch
Rigmor Andersen Eide (KrF)

Bare KrF Rigmor Andersen Eide holder pelsdyrdøra på gløtt.

Foto: Trond Vestre / NRK

Etter de siste dagers medieopplag av vanskjøtte dyr i pelsdyrnæringen krever en samlet opposisjon handling fra regjeringen. Selv Høyre vurderer nå å fjerne statsstøtten.

Høyre snur

– Vi har støttet dette tidligere, men det som nå har kommet frem er det klart for en ny vurdering også fra vår side, sier nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Svein A. Flåtten, fra Høyre.

I fjor gav staten over 40 millioner kroner i støtte til pelsdyrnæringen. Frp vil gradvis avvikle det, Venstre vil gå enda lengre, de vil legge næringa helt ned. Også regjeringspartiet SV tar til orde for å slutte å gi næringsstøtte.

– Jeg mener det er etisk riktig å fjerne denne støtten, sier Snorre Valen i SV.

Ap: Det må ryddes opp

I 2009 var saken oppe på Arbeiderpartiets landsmøte da stemte partiet for, nå er stemningen i ferd med å snu.

– Jeg stemte for at vi kunne ha pelsdyroppdrett i Norge i 2009, men det er helt klart at når en får sett eksempler på at dyr lider åpenbart, så er det slutt på enhver støtte til den type aktivitet. Det må ryddes opp og det må ryddes opp nå. Det er næringa som sitter med ansvaret for det, sier leder av næringskomiteen på Stortinget, Terje Lien Aasland fra Ap.

Dermed står kun Senterpartiet og landsbruksminister Lars Peder Brekk igjen som den eneste klare forsvarer av støtta pelsdyrnæringen. Han kan riktignok til en hvis grad støtte seg på KrF, som ikke helt vil sette kroken på døra for næringen.

– Vi vil også vurdere å stoppe tilskudd til næringene, men vi kan ikke skjære alle over en kam, sier Rigmor Andersen Eide i KrF.

– Krystallklar beskjed

I går hadde landbruksministeren møte med næringen der han, som i fjor, krevde at næringen rydder opp.

– Jeg har gitt næringen krystallklar beskjed om at verstingene må ut. Det kan bety at farmer som driver uetisk blir avviklet, sier Brekk til NRK.

Som i fjor har han også bedt Mattilsynet om å gjennomføre flere uanmeldte tilsyn ved norske pelsfarmer. De reagerer i likhet med de fleste andre kraftig på bildene.

– Slike tilstander er helt uakseptabelt. Jeg er skuffet over at vi igjen ser slike bilder fra denne næringen, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger