Hopp til innhold

– Inge maktet å heve seg over politikkens trivialiteter

Politiske kolleger sørger over tapet av Høyre-veteran Inge Lønning (75). De beskriver ham som en ideologisk klippe, ungdommelig, skarpskodd debattant som alltid tok hensyn til mennesket først.

– Det var med sorg vi mottok nyheten om at Inge Lønning har gått bort. Han var på skitur med familien i går da han plutselig falt om. Livet sto ikke til å redde. Vi deler vår sorg med hans kjære Mari og resten av familien, sier Solberg til NTB.

Partilederen er på ferie i Spania i påsken, der hun ble orientert om dødsfallet. Hun fremhever Lønning som en ruvende skikkelse innen akademia, teologi og politikk.

Solberg: – Eldst, men yngst til sinns

Erna Solberg

– Inge elsket å stå på barrikadene. Men aldri på egne vegne, til det var han for beskjeden, sier Erna Solberg.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– For Høyre har han vært en ideologisk klippe gjennom generasjoner og ledet blant annet arbeidet med skriving av Høyres prinsipprogram. Mange ganger var han den eldste i rommet, men ofte den som var yngst til sinns, sier Solberg.

Blant annet elsket Lønning å diskutere med nyinnmeldte ungdommer.

Han kunne gå inn i enhver debatt, og delta med retorisk snert, historisk kunnskap, humor og engasjement. Han var særlig avholdt i Unge Høyre, sier Solberg, som beskriver et svært engasjert menneske.

Det siste ble ikke minst tydelig, da Lønning skrev et debattinnlegg, som stod på trykk i VG, dagen etter hans egen bortgang.

– Inge elsket å stå på barrikadene. Men aldri på egne vegne, til det var han for beskjeden, sier Solberg.

Bondevik: – Uendelig trist

På ski innover påskefjellet minnes tidligere KrF-politiker og statsminister Kjell-Magne Bondevik Lønning både som venn, politiker og teolog:

– Det var veldig trist og egentlig ganske sjokkerende fordi det kom så brått og uventet, sier Bondevik til NRK.

Hans første tanker går til kona, og at paret nylig giftet seg etter at de begge hadde mistet sine tidligere ektefeller.

– Jeg vet at de så fram til noen gode år sammen, som de nå ikke får, og det synes jeg er uendelig trist, sier Bondevik.

– Kunnskapsrik og innsiktsfull ideolog

Kjell Magne Bondevik

– Han var en skrapskodd debattant, polemiker, men på tomannshånd et veldig hyggelig og omsorgsfullt menneske, sier Kjell-Magne Bondevik.

Foto: NRK

Han husker også Lønning fra sine teologistudier.

– Jeg leste en del av det han skrev. Han var kunnskapsrik og innsiktsfull, sier Bondevik.

Lønning bidro også i forhandlingene som ledet fram til Bondevik 2-regjeringa i 2001.

– Han var en skrapskodd debattant, polemiker, men på tomannshånd et veldig hyggelig og omsorgsfullt menneske.

– Han maktet å heve seg over politikkens trivialiteter og å drøfte mer ideologiske spørsmål, så jeg tror det vil stå igjen etter ham. Det blir et stort tomrom når han blir borte, konkluderer Bondevik.

Willoch: – Alltid hensynet til menneske i sentrum

En annen Høyre-veteran, Kåre Willoch, minnes Lønning som en «helt usedvanlig verdifull kombinasjon av akademiker, ideolog og praktisk politiker, men stor vekt på det konservative grunnverdier».

– Han klarte alle disse tre nokså ulike funksjonene samtidig, utdyper Willoch.

– Han vant stor respekt for sin innsats både ved Universitetet i Oslo, som leder av utredninger om vanskelige samfunnsspørsmål som prioriteringer innen helsevesenet, og i høyeste grad som stortingsrepresentant for Høyre, sier Willoch til NRK.

– For ham stod hensynet til mennesker og menneskeverd alltid i sentrum.

Willoch sier Lønning bidro i stor grad til å sette aktuelle problemer inn i et langsiktig perspektiv, og at vi alle har mye å takke ham for.

– Hvordan tror du folk flest vil huske ham?

– En som er meget omtenksom, dyktig, logisk og menneskevennlig politiker.

– Dessuten, selv om kanskje ikke alle så det helt med en gang, så var han egentlig et humoristisk menneske, som det var meget givende å være sammen med, konkluderer Willoch.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kåre Willoch og Inge Lønning

Kåre Willoch satte stor pris på Inge Lønning. Han fremhever Lønnings evne til å både være akademiker, ideolog og praktisk politiker på én og samme gang.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Ap: – En viktig stemme

Arbeiderpartiets ledelse uttrykker sin sorg over bortgangen til Inge lønning, en bauta i Aps historiske hovedmotstander Høyre.

– Med dyp sorg mottok jeg den triste meldingen om Inge Lønnings bortgang. Inge var en viktig stemme på Stortinget og i samfunnsdebatten, sier parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen.

helga pedersen, alvorlig

– Han var en dypt respektert politiker, akademiker og retoriker. Min medfølelse går til hans familie og venner, sier Helga Pedersen. parlamentarisk leder av Ap.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB Scanpix

– Han var en dypt respektert politiker, akademiker og retoriker. Min medfølelse går til hans familie og venner, sier Pedersen.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) hadde håpet på kunnskapsrike bidrag fra Inge Lønning i mange år til.

– Det er med sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Inge Lønning har gått bort. Inge Lønning var en aktiv og kunnskapsrik politiker helt til det siste, sier Andersen om den tidligere visepresidenten på Stortinget.

– Senest ledet han et utvalg som utredet menneskerettighetens plass i Grunnloven. Vi hadde håpet han skulle være en engasjert og synlig foredragsholder og politiker i mange år ennå, sier stortingspresidenten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ