Hopp til innhold

Somaliere kan miste flyktningstatus

Norske myndigheter mener 1600 somaliere som har fått opphold her i landet, kan være aktuelle for å få tilbakekalt sin flyktningstatus. Til nå har 120 somaliere fått varsel om dette. Det er første gang Norge planlegger å trekke tilbake innvilget opphold i et slikt omfang.

Norske myndigheter mener 1600 somaliere som har fått opphold her i landet, kan være aktuelle for å få tilbakekalt sin flyktningestatus og bli sendt tilbake til Somalia.

Mannen til venstre har fått skriftlig varsel fra norske myndigheter. Hans flyktningestatus i Norge er iferd med å trekkes tilbake.

– Hvis jeg blir sendt tilbake til Somalia, risikerer jeg å bli drept av islamistgruppen Al-Shabaab på grunn av min religiøse retning, sier en somalisk mann

Han vil ikke vise ansiktet sitt, av frykt for islamist-gruppen Al-Shabaab.

Mannen har fått et brev hvor det står at han varsles om at flyktningstatusen hans kan opphøre i Norge.

UDI har funnet 1600 personer som de mener kan være aktuelle for å få tilbakekalt sin flyktningstatus i Norge. Blant disse er det også barnefamilier og enslige mindreårige asylsøkere.

Etter 2012 mener norske utlendingsmyndigheter det er blitt tryggere i blant annet Mogadishu, fordi Al-Shabaab trakk seg ut av byen. De 1600 er personer som kom til Norge fra 2012, og fram til Norge la om sin asylpraksis for Somalia, som var i oktober 2014.

Listhaug: – Endret beskyttelsesgrunnlag

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug sier det er bedrede forhold i Somalia som er grunnen for varsel om tilbakekalling av flyktningestatus.

Foto: NRK

Felles for denne gruppen er at de ikke har fått endelig oppholdstillatelse i Norge, forklarer innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Det er gjort en vurdering av situasjonen i Somalia og en ser at beskyttelesesgrunnlaget har endret seg. Regjeringen har gitt en instruks til UDI om at en skal starte en prosess med tilbakekallelse av oppholdstillatelse, sier Listhaug.

Tilbakekallingen av flyktningstatus fordi det er roligere i opprinnelseslandet, er et resultat av avtalen regjeringen gjorde med Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti i november i fjor. Dette er ikke gjort før i Norge, sier Listhaug.

– Dette er første gang i et slikt omfang at vi starter med tilbakekallelse av oppholdstillatelse i Norge.

– Dette er forferdelig

Bashe Musse, leder av Somalisk nettverk, er rystet over omfanget.

– Jeg synes dette er helt forferdelig fordi det berører veldig mange barnefamilier. Vi vet at sikkerheten i Mogadishu ikke er på plass, det er stor ustabilitet der, sier Musse.

Bashe Musse

Bashe Musse, talsmann i Somalisk nettverk, er svært overrasket over at så mange nå risikerer å miste oppholdstillatelsen.

Foto: Tormod Strand / NRK

AKTUELT NÅ