Solhjell tror Ap vil snu - igjen

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell tror Arbeiderpartiet kommer til å snu i spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) ønsker debatten om oljeboring i Lofoten velkommen.

Nett-TV: Bård Vegar Solhjell kommenterer Aps utspill

– Arbeiderpartiet har gitt opp sitt standpunkt tidligere, og jeg tror de kommer til gi opp sitt standpunkt igjen, sier Solhjell.

Han begrunner dette med at argumentene mot oljeboring og konsekvensutredning, som tar sikte på oljeleting, er så sterke i disse områdene.

Onsdag kveld ble det kjent at et stort flertall i Arbeiderpartiets programkomité går inn for konsekvensutredning av de sårbare havområdene utenfor Lofoten.

Ap går dermed inn for ny politikk, sammenlignet med hva som har vært felles rødgrønn linje de siste 8 årene. Helga Pedersen sier partiet vil ta stilling til om det skal åpnes for petroleumsvirksomhet når utredningen foreligger.

– Dette er jo et kjent Ap-standpunkt. Denne gangen sier de tydeligere hva de står for, sier Solhjell og legger til at han gleder seg til å ta fatt på debatten om oljeleting igjen.

Kan du sitte som miljøvernminister i en regjering som sier ja til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen?

– Jeg er miljøvernminister i en regjering som er mot oljeboring. Det er et standpunkt basert på den kunnskapen vi har. Vi kommer ikke til å svikte et oljefritt Lofoten, sier Solhjell.

– Svikter aldri Lofoten

Hør Helge Pedersen og Bård Vegar Solhjell i Politisk kvarter.

Men det kan bli en tøff jobb å få Arbeiderpartiet til å snu. Kun én av 16 i programkomiteen er imot en konsekvensutredning. LO er for, og mange Ap-velgere i nord er også for. Likevel tror ikke Solhjell slaget er tapt.

– Vi har vunnet før, og nå har vi omfattende kunnskaper om hvor alvorlige konsekvenser olje utenfor Lofoten kan få. Nå har vi også kunnskap om at store mengder av oljen må bli liggende hvis vi skal ta klimamålene på alvor, sier miljøvernministeren.

SV-leder Audun Lysbakken er også krystallklar på at partiet ikke vil svikte Lofoten.

– En samlet miljøbevegelse og en stor opinion er enige med oss i at vi ikke kan starte med oljeboring i disse områdene. SV kommer aldri til å svikte Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Lysbakken.

Han mener vi ikke kan ta sjanser i et område med våre viktigste fiskeriressurser.

– En oljeulykke her oppe vil ha katastrofale konsekvenser, sier Lysbakken.
SV mener vi må sette grenser for oljeindustrien og i stedet investere mer i det Norge skal leve av i framtiden.

Helga Pedersen

Aps nestleder og leder i programkomiteen, Helga Pedersen.

Naturlig skritt

Aps nestleder og leder i programkomiteen, Helga Pedersen, mener en konsekvensutredning er det er helt naturlig nå.

– Når det er så sterke synspunkter begge veier, så mener jeg det eneste riktige nå er å få på bordet en utredning og involvere demokratiet i utarbeidelsen av den. Så har vi et skikkelig grunnlag for å ta stilling, sier Pedersen.

Ap har inngått kompromisser med SV og Sp disse havområdene tidligere. Pedersen håper de skal klare det igjen.

– Det har vært ulikt syn på petroleumspolitikken i regjeringen tidligere, og vi har kart å finne løsninger gang på gang, sier Pedersen til NRK.

NRKs kommentator Magnus Takvam sier SV kan vinne på at Ap bringer oljeboring i Lofoten inn i valgkampen.

Nett-TV: Magnus Takvam kommenterer Lofoten

SISTE NYTT

Siste meldinger