Hopp til innhold

Ap åpner for olje i Lofoten

Et stort flertall i Arbeiderpartiets programkomité går inn for å konsekvensutrede de sårbare havområdene utenfor Lofoten.

Fiskebåter på lofotfiske utenfor Røst

KAN BLI OLJEOMRÅDE: Hvis Arbeiderpartiets programkomité får det som de vil, kan det bli oljeleting i havet blant annet utenfor Røst. Området er kjent for sitt rike fiske.

Foto: Kari Skeie / NRK

Partiet vil da gå inn for ny politikk, sammenlignet med hva som har vært felles rødgrønn linje de siste åtte årene.

Kun AUF-lederen tar dissens. 16 medlemmer utgjør et markant flertall som vil åpne for konsekvensutredning etter petroleumsloven av de hittil uåpnede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Helga Pedersen

INNRØMMER SAMMENHENG: Aps nestleder Helga Pedersen Hun innrømmer at det er svært sjelden at en konsekvensutredning ikke ender med petroleumsvirksomhet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi går inn for å innføre en konsekvensutredning av uåpnede havområdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II. Når utredningen foreligger vil vi ta stilling til om det skal åpnes for petroleumsvirksomhet, sier Helga Pedersen, nestleder i Arbeiderpartiet.

I denne perioden har Ap og de to andre regjeringspartiene vært enige om å vente med åpning. SV og miljøbevegelsen feiret enigheten som en verneseier i 2011. Men da ble det også igangsatt det som nå kan bli nyttige forprosjekt.

– Bør gå videre

– Nå har Regjeringen gjennomført en veldig grundig kunnskapsinnhenting. Vi har fått ny kunnskap om sysselsettingseffekter, miljørisiko og forholdet til fiskerinæringen. Det kunnskapsgrunnlaget vi har i dag tilsier at vi bør gå videre med en konsekvensutredning, mener Pedersen.

Hun innrømmer at det er svært sjelden at en konsekvensutredning ikke ender med petroleumsvirksomhet.

Årene med kunnskapsinnhenting gjør også at en åpningsprosess neste stortingsperiode vil kunne gå raskere.

– Det er åpenbart at når det er hentet inn mye kunnskap nå, så er kan mye brukes på nytt igjen i en konsekvensutredning, men vi skal ha en ansvarlig prosess, sier nestlederen.

– Handler om Aps politikk

Politikkendringen fra Ap vil være en rød klut for regjeringspartner SV og miljøbevegelsen. Pedersen tar det med knusende ro.

– Helt fra 2005 har de tre partiene i utgangspunktet hatt ulikt syn på petroleumspolitikken. Vi har gang på gang klart å finne løsninger, jeg er optimist på at vi skal klare å finne gode løsninger denne gangen, sier Ap-nestlederen.

– Betyr det at du tror du kan få med deg SV på dette etter valget?

– Nå skal jeg legge frem Aps programforslag, landsmøtet skal ta stilling til det, så får vi ta regjeringsforhandlinger når vi har vunnet valget.

Hun legger til:

– Dette handler om hvilken politikk vi i Ap skal gå til valg på. Så er det ikke noe nytt at de tre rødgrønne partiene har ulike standpunkt i petroleumspolitikken, men det har vi greid å finne løsninger på før, sier Pedersen.

Saken må vedtas på Ap-landsmøtet i april før det blir partiets endelige politikk for de fire neste årene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger