Solberg tror Norge må bosette 15.000 nye asylsøkere i år

Statsminister Erna Solberg (H) tror antallet asylsøkere og flyktninger norske kommuner må ta imot i år kan komme opp i 15.000.

Erna Solberg

Erna Solberg sier Norge vil vente og se an hva EU-landene blir enige om når det gjelder fordeling av flyktninger på møtet mandag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Solberg mener at Norge allerede har tatt en lederrolle i håndteringen av flyktningkrisen og påpeker at tilstrømmingen til Norge er stor.

– Hvis asylanttilstrømmingen fortsetter, vil det kanskje komme 16-17.000 asylsøkere i år. La oss si at 12.000 av dem får opphold. Sammen med 3.000 kvoteflyktninger har vi da 15.000 flyktninger. De skal bosettes i norske kommuner, sier Solberg til Dagbladet.

Møte med EU-lederne

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen skal diskutere flyktningkrisen med ledere fra hele Europa i dag.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Mandag reiser justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til EU for å drøfte flyktningkrisen med ledere fra hele Europa. Senere i uka møter Solberg Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin.

EU-sjefen Jean Claude Juncker la onsdag fram et forslag om at EU-landene skal binde seg til en fordeling av til sammen 160.000 asylsøkere som allerede befinner seg i Europa.

Presset mot regjeringen om at Norge må ta sin del av ansvaret i den ekstraordinære situasjonen har økt. Men Solberg sier at Norges posisjon ennå ikke er avklart.

Tyskland med grensekontroll

For en knapp uke siden uttalte Tysklands visestatsminister at de kan ta imot opp mot 500.000 nye flyktninger hvert år. Det har vært en stor tilstrømming til landet de siste ukene, og i går måtte de gjeninnføre grensekontroll for å få kontroll på mengden nyankomne.

Migranter venter på å gå ombord i tog

Flyktninger venter på å stige om bord i et regiontog på togstasjonen i München.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Titusenvis av nye asylsøkere ankom landet i helgen, og mottaksapparatet er nå i ferd med å bli sprengt i flere byer.

– Dette tiltaket er et signal til hele Europa. Tyskland tar sitt ansvar, men på grunn av belastningen må det være en rettferdig fordeling i Europa, sa innenriksminister Thomas de Maizière på en pressekonferanse søndag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger