Hopp til innhold

Smurfene fyller 50 år

I dag er det 50 år siden smurfene så dagens lys.

Smurfene fyller 50 år - her sammen med Nine Culliford, enken etter skaperen Peyo

Smurfene fyller 50 år - her sammen med Nine Culliford, enken etter skaperen Peyo

Foto: FRANKA BRUNS / AP

Faren til de små, som er "to epler høye og ett eple brede", er den belgiske tegneren Pierr Culliford også kjent som Peyo.

Nett-TV: Har smurfet i 50 år

Toppet listene

Første gang vi så dem var i en tegneserie i bladet Spirou i 1958, og det er i senere tid også laget fjernsynsserier av de hvite og blå vennene våre.

Geir Børresen i 1983

Dette bildet er tatt av Geir Børresen like etter smurfealbumene ble gitt ut, i 1983.

Foto: Gjellesvik, Inge / SCANPIX

Her til lands var det Geir Børresen som gjorde smurfene kjent gjennom tre plater og kassetter som kom fra 1979 til 1981.

Det første albumet "I smurfeland" ble den største suksessen med over 270.000 solgte. Børresen ble med «Smurfesangen» og «I Smurfeland» den første norske artist som toppet VGs single- og LP-liste samtidig i desember samme år.

Det var Ole A. Sørli og plateselskapet dB Records som sørget for at smurfene invaderte Norge musikalsk. I de fleste andre land ble smurfeplatene innspilt med Pierre Kartner, som selv også var opphavsmann for sangene.

UNICEF-feiring

Rettighetshaverne insisterte først på at han også skulle gjøre den norske versjonen, mens Sørli og hans plateselskap ville ha Geir Børresen som artist for at det skulle bli mer nært og troverdig.

- Geir var også en av de få som ville bli trodd på at han hadde møtt smurfer et sted der ute i skogen, sier Sørli.

Han fikk viljen sin gjennom, og platesalget ble mange ganger større enn i noe annet land i forhold til innbyggertall: Over 400.000 plater på et drøyt år fordelt på i alt tre smurfeplater.

50 årsjubileet skal ikke bare feires i hjemlandet Belgia, men også markeres i UNICEF-regi.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger