Hopp til innhold

Julebaksten og lavkarbodietten er reddet

Smør-krisen er avblåst. Det vil bli mer smør å finne i butikkene fram mot jul, lover Tine.

Det er tomt for Bremykt i butikkhyllene

SMØRKRISE: Mange har blitt skuffet av butikkenes manglende smør-leveranser. Men nå er lavkarbodietten og julebaksten reddet ifølge Tine.

Foto: Anniken Sande, NRK

Mangel på smør i butikkene har skapt bekymring hos forbrukere over hele Norge den siste tiden. Lavkarbodietten får skylden for det høye forbruket av smør.

– Får jevnlig inn smør før jul

I tillegg opplyser meierikonsernet Tine at de for tiden bare leverer 70 prosent av det smøret som varehandelen trenger. Det betyr at butikker går tomme for smør i perioder.

Men alle butikkene skal få flere leveranser fram mot jul, forsikrer Tine:

– Vi kan garantere at butikkene vil få jevnlige leveranser fram mot jul. Det vil ikke være slik at noen butikker ikke får levert smør, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Knoph i Tine til NTB.

Det skal altså snart være slutt på at norske kunder må smøre seg med tålmodighet. Smøret vil være tilbake før julebaksten setter i gang for fullt.

Inntil smørleveransen er i balanse igjen, tjener de mindre meieriene fett på sitt salg av smørprodukter.

– Lite å gå på

Nils T. Bjørke er leder av Norges Bondelag og synes situasjonen er uheldig.

– Vi vil helst levere norske varer til norske forbrukere, sier han til NTB.

Han viser til at det er flere årsaker til situasjonen som er oppstått, men at dette er en påminnelse om at det er en biologisk produksjon norske bønder driver.

– Det er langsiktig produksjon og det er lite å gå på. Det er ikke en fabrikk der du kan skru på en knapp og få opp produksjonen, sier han.

I år har også den norske produksjonen av lammekjøtt sviktet slik at det måtte settes i gang import for å sikre produksjonen av pinnekjøtt.

Bondelagslederen avviser at det kan bli mangel på norske matvarer framover.

Flere årsaker

Den voldsomme interessen for lavkarbomat har fått hovedskylden for smørmangelen, men det er flere årsaker.

Den regnfulle sommeren i Sør-Norge førte til dårligere fôr til dyra.

Melkeproduksjonen gikk ned mer enn vanlig i august og september. Det har ført til at Tine hittil i år har fått inn 20 millioner liter mindre melk enn i fjor, opplyser konsernet i en pressemelding.

Melkeproduksjonen variere gjennom året. Nå venter Tine en oppgang på en halv million liter melk i uken i tiden fram til jul. Dessuten har meierikonsernet importert 150 tonn smør som skal gå til industriproduksjon slik at norsk melk kan gå til å produsere smør, rømme og fløte til norske forbrukere.

Butikker tomme

Etterspørselen etter smør har økt med 7 prosent i forhold til i fjor, noe Tine setter i sammenheng både med lavkarbotrenden og at flere ønsker å lage mat fra bunnen av.

De store butikkjedene får ikke det de bestiller av smør, og i perioder har forbrukerne opplevd tomme hyller.

– Vi får leveranser hele tiden, men vi får ikke fulle leveranser og så går det tomt, sier pressesjef Kristin Paus i Coop Norge.

Liksom de andre kjedene har Coop registrert at kundene kjøper mer smør enn vanlig.

– Smør er en vare med lang holdbarhet, så kundene er ikke redde for å kjøpe inn litt ekstra, sier Paus.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ