Hopp til innhold

Fortsatt ikke Bremykt i hyllene

Fjordland opplever en etterspørsel etter smøret som er flere ganger høyere enn normalt. Melkemangel og lavkarbotrend får skylda for tomme hyller.

Det er tomt for Bremykt i butikkhyllene

Denne beskjeden møter fetthungrige lavkarbojunkier flere stedet i landet.

Foto: Anniken Sande, NRK

Fjordland klarer fortsatt ikke levere nok Bremykt til å fylle butikkhyllene landet over. De sender for tiden ut 20 prosent mindre smør enn normalt.

- Skyldes lavkarbotrenden

Etter over en måned med produksjonsvansker for meieriene i landet, er det fortsatt smørmangel.

Årsdakene er mangel på nok fløte til produksjonen og en kundeinteresse som har skutt i været den siste tiden.

Mangel på Bremykt

Denne er vrien å få tak i flere steder i landet.

Foto: Fjordland

Lavkarbotrenden, som gjør det stort i disse dager, er sannsynligvis en av årsakene til at smøret blir revet vekk fra butikkhyllene.

– Bremykt er "godkjent fett" blant entusiastene, med 70 prosent smør, og 30 prosent rapsolje. I tillegg kan Bremykt brukes til alt, sier kommunikasjonssjef i Fjordland, Anne Marit Rødland.

Produserer ikke nok melk

Nedgang i melkeleveransene er årsaken til at meieriprodusenter ikke klarer holde tritt med den høye etterspørselen.

Anne Marit Rødland

- Vi tror etterspørselen stabiliserer seg når melkeproduksjonen er tilbake som før, sier Rødland.

Foto: Fjordland

Melkeproduksjonen varierer naturlig gjennom året, men i år har den våte sommeren gjort at norske kyr leverer mindre melk enn i fjor.

Fjordland bruker fløte i produksjonen av Bremykt, og det får de ikke nok av nå.

Kan ikke garantere for julebaksten

Mangelen på råvarer til å produsere trendvarer som rømme, smør, fløte og crème fraiche har ført til tomme butikkhyller flere steder i landet denne høsten.

Det har ført til at noen frykter smørmangel kan true julebaksten.

Produsentene har likevel fått beskjed om at melkeproduksjonen vil ta seg opp mot jul.

– Hvis folk begynner å hamstre kan det bli et problem å levere nok. Vi tror ikke det er grunn til å bekymre seg for julebaksten, men vi kan faktisk ikke garantere noe, sier Rødland.