Fjordland klarer fortsatt ikke levere nok Bremykt til å fylle butikkhyllene landet over. De sender for tiden ut 20 prosent mindre smør enn normalt.
- Skyldes lavkarbotrenden
Etter over en måned med produksjonsvansker for meieriene i landet, er det fortsatt smørmangel.
Årsdakene er mangel på nok fløte til produksjonen og en kundeinteresse som har skutt i været den siste tiden.
Denne er vrien å få tak i flere steder i landet.
Foto: FjordlandLavkarbotrenden, som gjør det stort i disse dager, er sannsynligvis en av årsakene til at smøret blir revet vekk fra butikkhyllene.
– Bremykt er "godkjent fett" blant entusiastene, med 70 prosent smør, og 30 prosent rapsolje. I tillegg kan Bremykt brukes til alt, sier kommunikasjonssjef i Fjordland, Anne Marit Rødland.
Produserer ikke nok melk
Nedgang i melkeleveransene er årsaken til at meieriprodusenter ikke klarer holde tritt med den høye etterspørselen.
- Vi tror etterspørselen stabiliserer seg når melkeproduksjonen er tilbake som før, sier Rødland.
Foto: FjordlandMelkeproduksjonen varierer naturlig gjennom året, men i år har den våte sommeren gjort at norske kyr leverer mindre melk enn i fjor.
Fjordland bruker fløte i produksjonen av Bremykt, og det får de ikke nok av nå.
- Nett-TV: Bøndene klarer ikke levere nok melk
Kan ikke garantere for julebaksten
Mangelen på råvarer til å produsere trendvarer som rømme, smør, fløte og crème fraiche har ført til tomme butikkhyller flere steder i landet denne høsten.
Det har ført til at noen frykter smørmangel kan true julebaksten.
Produsentene har likevel fått beskjed om at melkeproduksjonen vil ta seg opp mot jul.
– Hvis folk begynner å hamstre kan det bli et problem å levere nok. Vi tror ikke det er grunn til å bekymre seg for julebaksten, men vi kan faktisk ikke garantere noe, sier Rødland.