Dårligere fôr gir mindre smør

Den regnfulle sommeren har ført til at butikkhyllene snart er tomme for smør. Tine må importere smør fra utlandet, og mangler 20 millioner liter melk.

Video Julebakten i fare?

Den dårlige sommeren har gjort at kuene produserer mindre melk, og dermed blir det mindre smør, rømme og créme fraiche i butikkhyllene.

Det betyr at julebaksten kan stå i fare i de tusen hjem. Coop i Innlandet melder at de snart er tomme for smør.

Den regnfulle sommeren har ført til at kyrne har fått dårligere fôr, og dermed har produsert mindre melk.

Kommunikasjonssjef Kari Raunedokken i Tine forteller at meieret mangler 20 millioner liter melk.

– Det skyldes at vi har hatt ekstremt mye regnvær, som gjør at fôrkvaliteten blir dårligere, og dermed blir ikke melka så feit som den vanligvis blir.

Kari Raunedokken

Kari Raunedokken i Tine vil ikke gi lavkarbotrenden skylda for smørmangelen.

Foto: Tine SA

Kuene produserer mindre når de får dårligere fôr, og det får ikke Tine gjort så mye med.

– Det er levende vesener som produserer denne melka, så det er ikke bare å skru på en kran. Vi må forholde oss til realitene.

Folk hamstrer etter presseoppslag

I det siste har lavkarbotrenden blitt mye omtalt, og stadig flere kaster seg på dietten som stort sett består av fett og proteiner. Kari Raunedokken vil likevel ikke gi skylda til lavkarboentusiastene når smøret nå snart er borte fra butikkhyllene.

– Nei. Vi synes ikke lavkarbo skal få skylda for dette. Melkemangel er en viktigere årsak.

I tillegg nevner Raunedokken media som en årsak til smørmangelen.

– Mediene har kommunisert dette, og dermed blir det en hamstring, sier hun.

Blir julebaksten reddet i år?

– Ja, det håper jeg da inderlig. Bare folk nå er fornuftige, og kjøper det smøret de trenger og ikke så veldig mye mer. Da får alle sammen en del av smøret.

Tine har måttet importere melkefett fra utlandet, som skal gå til produksjonen av Tines egne varer.