Hopp til innhold

Slår alarm om statsministerboligen

To år etter at det ble etterlyst bedre sikkerhetstiltak rundt ett av landets mest utsatte terrormål, statsministerboligen, er det fortsatt mulig å kjøre helt inn til bygget.

statsministerboligen

TERRORMÅL: I en rapport fra 2014 ble det pekt på behov for omlegging av kjøremønster og flytting av trikkelinjen utenfor statsministerboligen. I dag passerer både trikk og bil rett ved boligen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Allerede i 2014 kom det klare anbefalinger i en rapport med tanke på hva som kunne gjøres for å øke sikkerheten rundt boligen til Norges statsminister.

Hans-Erik Skjæggerud er øverste tillitsvalgt for flere av de ansatte ved statsministerboligen. Han er skuffet over manglende fremdrift i sikkerhetsarbeidet.

Hans-Erik Skjæggerud

Hans-Erik Skjæggerud, leder av Parat

Foto: Per Onsheim / NRK

– Jeg tenker at vår førsteprioritet er våre ansattes og medlemmers helse, miljø og sikkerhet. Når vi nå erfarer at våre tydelige og klare anbefalinger om sikkerhetspålegg fra 2014 ikke blir fulgt opp, er det sterkt bekymringsfullt, sier Skjæggerud, som leder fagforeningen Parat.

Jeg er overrasket over at pålegg som går helt tilbake til 2014 nå i 2016 ikke er fulgt opp

Hans-Erik Skjæggerud, leder av Parat

– Jeg er overrasket

En uregistrert varebil få meter fra statsministerboligen. Det var hendelser som dette som gjorde at det i 2014 ble etterlyst bedre sikkerhetstilatk.

I rapporten ble det også pekt på behov for omlegging av kjøremønster og flytting av trikkelinjen.

statsministerboligen

En uregistrert varebil få meter fra statsministerboligen. Det var hendelser som dette som gjorde at det i 2014 ble etterlyst bedre sikkerhetstilatk.

Men i dag passerer både trikk og bil rett ved boligen.

– Jeg er overrasket over at pålegg som går helt tilbake til 2014 nå i 2016 ikke er fulgt opp, sier Hans-Erik Skjæggerud.

I en epost til NRK skriver kommunaldepartementet at der langsiktige løsninger ikke er på plass, er det innført andre tiltak som tar hensyn til sikkerheten.

Ingen fysiske sperringer ved Slottet

Fem år etter 22. juli-terroren er det fortsatt mulig for sivile å kjøre helt opp til et av Norges mest profilerte og bevoktede bygg. Veien opp til Slottet er skiltet med innkjøring forbudt, men har ingen fysiske sperringer.

Politiaksjon ved Slottet

Veien opp til Slottet er skiltet med innkjøring forbudt, men har ingen fysiske sperringer.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

I begynnelsen av april kjørte en mann en grå varebil helt opp på Slottsplassen. Kongens livvakttjeneste, Garden og Oslo-politiet reagerte raskt. Politiet stengte av området og bombegruppen undersøkte bilen for eksplosiver.

Sunniva Meyer

Sunniva Meyer, sikkerhetsforsker ved Transportøkonomisk institutt

Foto: NRK

– Gardistene klarte å håndtere denne mannen. Men hvis man skal kunne stoppe en hel bil, må det tyngre skyts til, sier Sunniva Meyer, sikkerhetsforsker ved Transportøkonomisk institutt.

I det øyeblikket noen klarer å kjøre fram til Slottet med uærlige hensikter, vil det være for sent

Gunnar Angeltveit, spesialrådgiver i krisehåndtering

Ekspert: – Vil være for sent

NRK er kjent med at det er gjennomført risikoanalyser rundt Slottet, der det er pekt på konkrete tiltak, som ikke er gjennomført.

Gunnar Angeltveit

Gunnar Angeltveit, spesialrådgiver i krisehåndtering

Foto: NRK

Gunnar Angeltveit, spesialrådgiver i krisehåndtering, mener hendelsen i april gjør at man må vurdere om sikkerheten er god nok.

– I det øyeblikket noen klarer å kjøre fram til Slottet med uærlige hensikter, vil det være for sent, påpeker Angeltveit.

Kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen, viser til at noen av tiltakene vil være synlige, andre ikke.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger