Hopp til innhold

Tror på brudd i jordbruksforhandlinger

STORTINGET (NRK): Sp-leder og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum tror bondeorganisasjonene kommer til å bryte forhandlingene med staten.

Trygve Slagsvold Vedum

FEIL RETNING: Trygve Slagsvold Vedum sier tilbudet fra Høyre/Frp-regjeringen er så lavt at det kan føre til brudd i forhandlingene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Norsk Bonde- og Småbrukarlag kommer garantert til å bryte, sier Sp-lederen når NRK møter han i Vandrehallen på Stortinget kort tid etter at tilbudet fra Høyre/Frp-regjeringen ble kjent.

– Og dersom Norges bondelag hadde fulgt hjertet, ville de ha brutt med en gang. Men de er nervøse for resultatet, så de vil sikkert bruke litt tid på å vurdere tilbudet som nå har kommet. Men sannsynligheten for at det blir brudd er ganske stor når vi ser hvordan de kutter, og hvordan de innretter forslagene sine, sier Vedum.

Stor avstand

Gapet mellom bøndenes krav og statens tilbud er enormt. 25. april la Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag fram et krav om 1500 millioner mer i potten. 965 millioner av kravet er økte bevilgninger over statsbudsjettet.

I dag svarte staten med å tilby en økning på 150 millioner – 1350 millioner mindre enn det bøndene ba om. Samtidig vil de kutte rene overføringer fra staten med 250 millioner kroner.

– Dette er et minusoppgjør fra staten, fordi de skal bruke mindre penger på å sikre norsk matproduksjon enn vi har gjort i år. Hadde jeg som statsråd gjort det, så hadde det blitt brudd, ramaskrik og bråk fra første sekund, sier Vedum.

– Kritisk lavt

Uttalelsene fra bondeorganisasjonene vitner om at det blir en del bråk denne gangen også.

– Det er kritisk lavt og lite framtidsrettet, sa Nils Bjørke i Norges Bondelag på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Statens tilbud kan karakteriseres med ett ord: provokasjon, istemte Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Begge organisasjonene sier de vil sette seg mer inn i detaljene før de bestemmer seg om de kan gå videre med forhandlingene, eller ikke.

– Målet er å få til en avtale, men jeg har ikke mandat til å forhandle ned inntekt for våre medlemmer, sa Merete Furuberg under pressekonferansen.

På spørsmål om tilbudet fra staten kommer til å føre til et bondeopprør, svarer Bjørke at det «helt sikkert vil merkes» dersom forhandlingene ikke fører fram.

– Tar knekken på landbruket

Også lederen for Senterungdommen er forbannet.

I en pressemelding skriver Erling Laugsand at tilbudet fra staten vil ta knekken på norsk landbruk slik det er i dag.

– Regjeringen bryr seg ikke om vi har et levedyktig jordbruk over hele Norge, skriver Sp-lederen.

Ifølge Senterpartiet innebærer forslaget fra staten en radikal endring i norsk landbruk. Trygve Slagsvold Vedum trekker særlig fram at staten blant annet foreslår å tredoble melkekvoten.

– Dette er veien for et veldig sentralisert landbruk, med store produksjonsenheter. I dag er snittet for norsk melkeproduksjon rundt 23 dyr, men dette forslaget innebærer at man skal kunne ha opp mot 140 kyr. De fleste steder i Norge har ikke jorder som passer til det, så det blir veldig sentraliserte gårder rundt Hamar, Oslo og Østfold, sier Vedum.

AKTUELT NÅ