Hopp til innhold

Slakter slakterihygienen

Slaktehygienen er ikke blitt bedre siden forrige E.coli-utbrudd, mener professor i mattrygghet, Truls Nesbakken.

Slakteri, slakting
Foto: NRK

En rapport fra Mattilsynet avdekker at slakteriene tre år etter fortsatt sliter med hygienen.

– Slaktehygienen er rimelig dårlig når det gjelder småfe fordi slaktelinjene ikke har en god nok teknologisk beskaffenhet, mener Truls Nesbakken, professor i mattrygghet ved Norges Veterinærhøgskole.

- Har ikke blitt bedre siden epidemien i 2006

Truls Nesbakken på telefon
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.

Hygienen kritisert etter e.coli-utbrudd

Etter det forrige store E.coli-ytbruddet i 2006 ble det rettet kritikk mot slakterihygienen da det viste seg at smittekilden var forurenset småfekjøtt.

En rapport fra Mattilsynet fra januar i år viser likevel at hovedutfordringen til flere norske slakterier, er slaktehygienen.

– Slaktehygienen nå er vel som den har vært. Slaktelinjene for storfe og gris er rimelig gode i Norge. Det er verre med slaktelinjene for sau og lam. De er ikke blitt noe bedre siden epidemien i 2006, sier Nesbakken.

Han mener metodene som brukes under slakting, er årsaken til den dårlige hygienen.

– I dag kan vi si at den type slaktelinjer som brukes på sau og lam, har et for dårlig opplegg når det gjelder uttak av tarm, og det er ugunstig i forhold til smitte på slaktene med hensyn til for eksempel E.coli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

E.coli bakterieprøve (Illustrasjonsfoto)

Slakterihygienen ble kritisert etter e.coli-utbruddet i 2006.

Foto: colourbox.no

Mattilsynet fornøyd

Til tross for at deres egen rapport viser at slakteriene har et forbedringspotensiale på slaktehygiene, mener Mattilsynet at slakteriene har gjort en god jobb med hygienen.

– Tilsynet vårt har gjennom sin virksomhet gode holdepunkter for at hygienerutinene er fulgt godt opp. Nivået på hygienen har bedret seg betydelig, sier seksjonssjef Randi Edvardsen.

Hun innrømmer likevel at det kan bli bedre.

– Fortsatt er det noen punkter som må følges opp. rapporten peker veldig konkret på to punkter relatert til dette med skitne slaktedyr, og relatert til systematisering av opplæringen av slakteriansatte.

Anbefaler tiltak fra USA

Professor Truls Nesbakken synes imidlertid ikke at Mattilsynet gjør nok og ønsker samme tiltak som har vært en suksess i USA.

– Den gangen man hadde problemer med E.coli i USA på 80- og 90-tallet, sa amerikanske myndigheter at det var nødvendig å gjøre et ekstra tiltak på slaktelinjen, enten i form av varm damp eller organiske syrer, som gjør at vi får definert e.coli o157 på slaktet, sier Nesbakken.

– Det har medført at de tilfellene vi så mange av i USA på den tiden, er redusert til et minimum.

AKTUELT NÅ