Hopp til innhold

Slakker opp permitteringsreglene

Regjeringen imøtekommer kravene til LO og NHO og opphever innstrammingen av permitteringsreglene som de gjorde i 2013.

Erna Solberg

Etter sterke ønsker fra LO og NHO velger regjeringen og statsminister Erna Solberg å reversere permitteringsreglene, som de kom med i 2013.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi har svart på ønsket fra arbeidsgiverne med å gå ned til 10 dager for arbeidsgivernes egenbetaling og øke antall uker for dagpenger til 30 uker. Vi annonserte for flere uker siden en gjennomgang av dette i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Dermed tar staten en større del av regningen for permitterte ansatte, slik LO- og NHO-lederne ba om i går kveld, i forbindelse med enigheten i lønnsoppgjøret i private bedrifter.

LO og NHO har stått i front for reversing av reglene. Spesielt fordi bedriftene kunne bli tvunget til å foreta oppsigelser, siden det ville ha blitt dyrere å ha permitterte ansatte.

– Tar partene på alvor

Fredag før påskeferien starter skriver Erna Solberg et brev tilbake til partene i norsk arbeidsliv, der hun forklarer at regjeringen vil foreslå en reversering i permitteringsreglene:

Bedriftenes lønnsplikt reduseres nå fra 20 til 10 dager og den maksimale dagpengeperioden økes fra 26 til 30 uker. Reglene tilbakeføres med virkning fra 1. juli.

Solberg mener det er bedre å være føre var.

– I 2013 strammet vi inn fordi det da var lavere mangel på arbeidskraft i ulike sektorer. Men arbeidsmarkedet har endret seg siden da. Nå har vi større ledighet, arbeidsaktiviteten er lavere og behovet for arbeidskraft er større, sier Solberg.

Hun forteller også at det har vært viktig å lytte til LO og NHO.

– Når vi får brev fra partene, så tar vi det på alvor. Vi har tenkt nøye gjennom dette, og mener det er riktig å gå tilbake på endringene, sier Solberg.

– Historisk moderat lønnsoppgjør

Nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen.

Nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen, mener konsekvensene av å ikke reversere ville økt arbeidsledigheten i tiden framover.

– Det er svært krevende tider i norsk næringsliv og oppsigelser ville i stadig større grad blitt resultatet dersom de ikke ville endret regelverket, sier Gabrielsen.

– Vi har hatt et historisk moderat lønnsoppgjør, og da er det bra at regjeringen følger opp med tiltak som gjør det lettere for næringslivet.

AKTUELT NÅ