NRK Meny
Normal

Stoltenberg skryter av Solbergs nyttårstale

Jens Stoltenberg og flere andre toppolitikere skryter av Erna Solbergs første nyttårstale, men etterlyser også mer fokus på klima og miljø.

Jens Stoltenberg

Jens Stolteberg har selv holdt nyttårstalen ni ganger som statsminister. Han er klar over at man ikke kan snakke om alle temaer i en tale, men likevel reagerer han på at hun ikke kom inn på klima- og miljøspørsmål. Dette bildet er fra Stoltenbergs foreløpige siste nyttårstale i 2013.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) brukte sin første nyttårstale til å snakke mest om skole og psykisk helse. Felles for de to temaene var et ønske om å få flere med i arbeidslivet.

Hun satte fokus på psykiske helseproblemer og innledet med å definere det som en av vår tids store folkesykdommer.

– De fleste av oss kjenner antagelig noen som er rammet. Men det er ikke sikkert du vet hvem de er. Psykiske helseproblemer kan være vanskelig å snakke om, sa Solberg i den TV-sendte talen.

Kort tid etter talen var NRK i kontakt med tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som har holdt nyttårstalen de åtte siste årene.

– Jeg vil gratulere Erna Solberg med en vel gjennomført tale der hun har tar opp psykisk helse og kunnskap. Det er saker som det er bred enighet om i Norge og det er fint at hun tar det i nyttårstalen, sier Stoltenberg.

Statsminister Erna Solbergs første nyttårstale.

SE VIDEO: Solberg brukte sin første nyttårstale til å fokusere på skole og psykisk helse.

– Overraskende at hun ikke tar opp klima og miljø

Stoltenberg sier at Solberg talte om viktige saker og at alle partier kan stille seg bak disse.

– Både ønsket om å satse tyngre på å legge mer til rette for de som sliter innenfor psykisk og også satsningen på kunnskap. Det er temaer som også jeg har hatt gleden av å ta opp i tidligere nyttårstaler, sier han til NRK.

Han har selv holdt nyttårstaler i til sammen tre perioder som statsminister og understreker at han har forståelse for at alle saker ikke kan få plass i talen, men etterlyser likevel noen temaer ved Solbergs nyttårstale:

– Det er litt overraskende at hun enda en gang ikke tar opp klima- og miljøspørsmål. Begge er en av vår tids største utfordringer, sier Stoltenberg som nylig ble oppnevnt som FNs spesialutsending for klima.

Han håper imidlertid at dette ikke er et uttrykk for at Solberg ikke forstår alvoret i klimasaken.

Hareide: – Kan ikke huske sist klima ble droppet

KrF-leder Knut Arild Hareide er enig med Stoltenberg og sier at han er skuffet over at Solberg ikke nevnte klimakampen.

– Jeg kan ikke huske sist en nyttårstale ikke inneholdt klima, sier Hareide til NTB etter å ha hørt Solbergs jomfrutale som statsminister.

– Jeg var nær å gi terningkast seks, men det kan jeg ikke når hun ikke tar med klima. Det synes jeg er veldig rart at hun ikke gjør, etter at det var det hun ble mest kritisert for da hun la fram regjeringsplattformen. Hun må vise et reelt klimaengasjement, sier Hareide.

Han mener Solberg holdt en varm og nær tale, og at uttrykket Jern-Erna nå er kraftig svekket i befolkningen. Hareide vil ikke uten videre gå med på at utelatelsen av klimavisjoner betyr at dette er en sak regjeringen ikke bryr seg om.

Hareide ber om unnskyldning

De borgerlige samarbeidspartnerne skryter av Erna Solbergs første nyttårstale, men er skuffet over at hun ikke nevnte klimakampen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Elvestuen: – Klimapolitikk fullstendig fraværende

Også nestleder i Venstre og leder av energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen, sier at det er all grunn til å gi ros til statsministeren for å løfte psykisk helse og skole i sin nyttårstale.

Han sier det er avgjørende at vi satser på kunnskap og lærere og at vi får gjort noe med de som sliter og lever i utenforskap.

– Men vi i Venstre merker oss spesielt at statsministeren heller ikke denne gangen benytter anledningen til å adressere vår generasjons største oppgave, nemlig å løse klimakrisen.I likhet med H og FrP- regjeringens plattform og budsjettforslag er klimapolitikk fullstendig fraværende, sier Elvestuen.

Han sier at Venstre kommer i 2014 til å bruke partiets posisjon i Stortinget til å sørge for en klimapolitikk som gir konkrete resultater og lavere klimautslipp.

Trine Skei Grande og Ola Elvestuen

Ola Elvestuen uttrykker at det er all grunn til å gi ros til Solbergfor å løfte psykisk helse og skole i sin nyttårstale. Arkivbilde.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Dette har jeg opplevd tidligere

Siden 1961 har nyttårstalene blitt sendt på TV, og i fjor fulgte godt over 800.000 nordmenn sendingen på NRK. Stoltenberg har holdt nyttårstaler ni ganger totalt. Etter åtte år på rad er dette det første året at han ikke holder denne talen.

Hvordan føles det?

– Jeg gikk av som statsminister i 2001 og hørte på Kjell Magne Bondevik holde tale i fire år. Dette har jeg opplevd tidligere. Slik er det å være med i politikken. Både å være i posisjon og holde nyttårstaler, og å være i opposisjon og ikke få muligheten til holde nyttårstaler, sier han til NRK.

Hva tenker du om tradisjonen med statsministerens tale første nyttårsdag?

– Jeg synes det er en fin tradisjon. Det er en måte å markere inngangen til det nye året på. Det er en tale der man tar opp viktige saker, men ikke gjør det på omstridte og partipolitiske måter. Det betyr at talen inneholder et hovedbudskap som alle partiene kan stille seg bak, avslutter Stoltenberg.

Han brukte sin foreløpig siste nyttårstale til blant annet å hylle kvinnene i forbindelse med stemmerettsjubileet i 2013.

Erna Solberg

Erna Solberg blir møtt med hyllest for å ha tatt de svakes parti i klar tale i sin retoriske ildprøve.

Skryt på Twitter

Solberg fikk skryt av flere på Twitter - også på grunn av antrekket hun så kledelig bar. Blant dem som lot seg imponere, var politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten

– Erna Solberg overrasker i sin jomfrutale ved å åpne den med en raus og klar støtte til dem som sliter psykisk. Viktig for svært mange! skriver han.

Her er enkelte Twitter-meldinger om nyttårstalen som vi har plukket ut:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger