Hopp til innhold

Nyttårstalen: En umulig oppgave

Statsministerens nyttårstale skal samle folket, men blir kritisert. Den skal være apolitisk, men er politisk likvel. Hva skal vi med nyttårstalen, spør retorikk-professor Jens Kjeldsen ved UiB.

Jens E. Kjeldsen

Jens Kjeldsen, professor i retorikk, mener statsminister Jens Stoltenberg er best når man kan skimte mennesket bak statsmannen.

Foto: Tove K. Breistein/http://tovebreistein.com/

Kjeldsen understreker at han ikke snakker om det politiske innholdet i talen til statsministeren når han blir bedt om å evaluere Stoltenbergs nyttårstale, men at han uttaler seg som retoriker.

Men først vil han snakke om den vanskelige oppgaven en slik tale er: Statsministeren skal snakke til hele nasjonen, og talen skal ikke være politisk. Samtidig er det helt sikkert at talen blir kritisert.

Han bemerker også at talen er en nøtt i den forstand at den må formuleres muntlig samtidig som den blir publisert skriftlig på nettet og tekstet på TV-skjermen.

Hvordan skape samhold og fellesskap

– Men hva skal man egentlig med nyttårstalen? Den er apolitisk og politisk, skal samle men blir kritisert. Det er ikke lett å svare på, heller ikke for en statsminister. I talen må man skape samhold og fellesskap, og det er nettopp det Stoltenberg forsøker, sier Kjeldsen.

Mange nyttårstaler ender opp med å bli en smørbrødsliste av hva som er oppnådd. Denne hadde mer fokus enn mange andre nyttårstaler, mener Kjeldsen og peker på tre grep som er tatt i talen:

  1. Stoltenberg snakker om fremgang og optimisme. Derfor er talen ikke fullt så politisk, selv om statsministeren snakker som en politiker.
  2. «100-årsgrepet». Det historiske gir et perspektiv som gjør at vi føler at noe henger sammen med oss i dag. Vi har for eksempel felles nasjonalhelter.
  3. Før-nå-strukturen. Før var alt vanskelig, nå er alt bra. Denne strukturen er med på å forme vår oppfatning av talen.

– Et av grepene som virker muntlig, er for eksempel når Stoltenberg først snakker om Amundsen på isen og deretter snakker om isen som forsvinner. I en vanlig, muntlig samtale tenker vi ikke på at han snakker om noe nytt, sier Kjeldsen.

– For å samle alle nordmenn bruker Stoltenberg historiske fremstillinger for å vise hvem er vi som nordmenn og hva kan vi klare. Han beskriver noe - historien med Amundsen - slik at folk opplever det med sansene. Og slik bruk av identitetsskapende historie er samme grep som USAs president Barack Obama ofte bruker, sier Kjeldsen.

Video Statsministerens nyttårstale

NETT-TV: Se Stoltenbergs nyttårstale.

Må vise mennesket bak statsministeren

Han sammenligner ikke Stoltenbergs fremførelse av nyttårstalen med Obamas talefremførelse, men i sin evaluering av nyttårstalen synes Kjeldsen at statsministeren var bedre enn han pleier å være ved denne anledningen.

– TV er tett på, og gir et inntrykk av at han sitter hjemme i stuen, sier retorikkprofessoren.

– Men Stoltenberg blir litt stiv; han sitter helt stille siden det er en slags formell høytid; han sitter helt ubevegelig med hendene mens øynene beveger seg litt for å lese teleprompteren.

– Men noen ganger merker man mer at han er der som person. Han skal være statsminister, men det er bra å vise at statsministeren er et menneske. Det merket man spesielt i nyttårstalen da statsministeren for eksempel snakket om «Drillo», og da han dro frem egne erfaringer som i «mange sier ofte til meg». Da får han ny kontakt med seerne, sier Kjeldsen.

Ikke nok å være optimistisk

Kjeldsen tror ikke årets nyttårstale går inn i historiebøkene merket som «stor», men mener jobben er gjort dersom enkelte setninger blir sittende.

– «Sannsynligvis er det tiåret vi har lagt bak oss det beste tiåret i menneskenes historie». Hvis noen husker dette, så er det bra, sier Kjeldsen.

Han peker også på en siste ting i Stoltenbergs optimistiske tale: At det ikke er nok å bare være optimistisk.

– Mot slutten av talen bruker Stoltenberg sitatet om at «menneskeheten skaper sin egen historie», og i talen har han eksempler på folk som har gjort det - Drillo, Amundsen og de tusenvis av ansatte i offentlig sektor.

– Han sier at det ikke er nok å bare være optimist, men at verden går fremover, hvis vi vil. På den måten tildeler han alle nordmenn handlekraft, sier Kjeldsen.

AKTUELT NÅ