Hopp til innhold

Skeptisk til krigsforbrytersak i Norge

Hanne Sofie Greve, tidligere dommer ved menneskerettsdomstolen i Strasbourg, peker på at det følger klare utfordringer med at krigsforbryterrettssaken går i Oslo tingrett.

Krigsforbryterrettssak i Oslo tingrett
Foto: Annemarte Moland / NRK

- Det er som hovedregel best å få saken prøvet der ugjerningen er begått. Det følger store utfordringer med å ha rettssaken her, sier Greve.

Alvorlig tiltale

En 42 år gammel bosnisk muslim med norsk statsborgerskap står i Oslo tingrett tiltalt for forbrytelse mot menneskeheten, overgrep mot sivile, frihetsberøvelse i strid med Folkeretten og for tortur og voldtekt under krigen i Bosnia.

Les bakgrunnssak: Historisk krigsforbrytersak i Norge

Saken mot ham startet klokken 9 i dag.

- Det er svært positivt at Stortinget har vedtatt nye straffebestemmelser som gjør at Norge kan straffeforfølge krigsforbrytere, sier Hanne Sofie Greve.

- Enorme krav til dommeren

- Men det er sammensatte regler, og det fordrer stor innsikt i forståelsen som disse bestemmelsene har internasjonalt. Dessuten er det enorme krav til at man forstår sammenhengen hendelsene vedkommende står tiltalt for, skjedde i. Dette er grunnkunnskap som dommeren må ha, peker hun på.

Rettssaken mot 42-åringen er den første krigsforbrytersaken i en norsk rettssak siden krigsoppgjøret etter 2. verdenskrig.

Dessuten er det den første rettssaken som omhandler ugjerninger utført på fremmed jord og av en på den tiden ikke norsk statsborger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT