Hopp til innhold

Skal ta førerkort: – Jeg har fått tilbud om å jukse

Shahab Ahmed Badi fra Irak skal ta førerkort i Norge. Han har fått tilbud om å bli satt i kontakt med folk som kan hjelpe ham med å jukse på teoriprøven. Det takker han nei til.

Shab al-Badi (40) sier det er utbredt at folk betaler kriminelle nettverk for hjelp til å jukse på teoriprøpven for førerkort.

MOTSTANDER: Shabab Ahmed Badi, som flyktet til Norge fra Irak, pugger til teoriprøven på lovlig vis.

Shabab Ahmed Badi (40) er ikke overrasket over NRKs avsløring av organisert førerkortjuks i Norge. Selv kjenner han til flere miljøer som har spesialisert seg på å hjelpe folk med teoriprøven på ulovlig vis. Han har også fått tilbud om å jukse selv.

– Dette er et tema som kommer opp blant utlendinger i Norge. Man behøver ikke å spørre, man får mange tilbud, forteller Badi.

Han fikk tilbud om å betale 3000 kroner for hjelp til å jukse, men sier han har hørt at prisen også kan være lavere.

– Det er så mange som tilbyr dette at prisen går ned, sier Badi.

Skremmende

Selv har han aldri vurdert å forsøke å jukse. Selv om han hadde førerkort før han flyktet fra Irak, sier han at dette ikke er det samme å kjøre bil her.

– Man må kunne de norske reglene. Og det er veldig annerledes å kjøre her, vi har ikke glattkjøring i Midtøsten. Hvis man ikke har lest, kan man kanskje havne i en ulykke, sier Badi.

Han synes det er skremmende at så mange velger å jukse for å få førerkort.

Ikke-vestlige innvandrere har høyere ulykkesrisiko

En rapport fra 2008 viser at ikke-vestlige innvandrere har opptil dobbelt så høy ulykkesrisiko som førere enn personer som er født i Norge.

Susanne Nordbakke, TØI

SIKKERHET: Susanne Nordbakke fant i 2008 at tiden en ikke-vestlig innvandrer har bodd i Norge, påvirker ulykkesrisikoen som sjåfør.

Foto: NRK

– Hvis man har lært å kjøre bil i et annet land hvor bilen har førsteretten på veien, så vil nok det ha betydning for hvordan man kjører bil i Norge, sier forsker Susanne Nordbakke, som jobbet med rapporten til Transportøkonomisk institutt.

Under arbeidet til rapporten ble det også avdekket i en fokusgruppe at det skulle være vanlig å betale nettverk for å jukse på teoriprøven.

– Det var en iraker da som mente at det var helt vanlig i det irakiske miljøet, men dette er kvalitative intervjuer som vi ikke kan generalisere ut ifra, sier Nordbakke.

Mener språkbarrieren er største problem

Badi mener at om prøven blir lettere å gjennomføre for dem som ikke behersker norsk eller engelsk i tilstrekkelig grad, vil det ta bort store deler av markedet til de kriminelle nettverkene.

– Jeg har hørt at mange av spørsmålene er veldig like. Prøven bør bli lettere for dem som ikke forstår språket, mener Badi.

I dag kan man ta prøven på norsk og engelsk, og det er også mulig å ha med seg tolk.

I tillegg jobber Vegdirektoratet med å tilby prøven på arabisk, tyrkisk og kurdisk.

Shab al-Badi (40) pugger til teoriprøven på lovlig vis

VIL IKKE JUKSE: Shabab Ahmed Badi pugger til teoriprøven på lovlig vis. Det er mer utfordrende enn å kjøre, forteller han.

Foto: Olav Døvik / NRK

AKTUELT NÅ