NRK Meny
Normal

Sju norske politikere som har byttet parti

Øystein Djupedal er bare den siste i en lang rekke av profilerte SV-politikere som takker for følget og skifter parti.

Raymond Johansen og Paul Chaffey

PARTIHOPP: Raymond Johansen og Paul Chaffey var begge en gang medlemmer av SV, men har driftet til henholdsvis Arbeiderpartiet og Høyre.

Øystein Djupedal leder regjeringens mobbeutvalg

Øystein Djupedal

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Tirsdag ble det kjent at SVs tidligere nestleder Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Arbeiderpartiet.

Det var SVs Syria-håndtering som fikk begeret til å flyte over.

– Jeg har i flere år vært spørrende til utviklingen i SV. Det maktsøkende og alliansebyggende partiet jeg var med på å bygge opp, er borte, sier Djupedal til Agderposten, etter 38 år som SV-medlem.

Djupedal er langt fra den eneste rikspolitikeren som bytter parti og tar et oppgjør med gamle partikamerater. Her er seks andre eksempler:

Olav Gunnar Ballo (58): Fra SV til Ap

Olav Gunnar Ballo

Olav Gunnar Ballo

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Ballo ble innvalgt på Stortinget for SV i 1997, og satt i tre perioder fram til han ikke lengre tok gjenvalg. Ballo meldte seg ut av partiet i 2011, og inn i Arbeiderpartiet. I den forbindelse hadde han denne avskjedshilsenene til sine gamle partikolleger i SV:

– Kristin Halvorsen og hennes linje har jeg hatt sans for, men bak henne er det for mange svermere. Jeg er realpolitiker, ønsker å se resultater og leker ikke politikk slik mange sentrale SV-ere holder på med, sa han den gang.

Jan Oddvar Skisland (56): Fra KrF til Ap

Jan Oddvar Skisland

Jan Oddvar Skisland

Foto: NRK/Svein Sundsdal / NRK

Skisland ble i 2003 valgt til ordfører i Kristiansand for KrF. Senere oppsto det dårlig stemning mellom ham og daværende KrF-leder Dagfinn Høybråten, noe som var en viktig grunn til at han trakk seg som ordførerkandidat ved lokalvalget i 2007. Fire år senere gjorde han comeback i lokalpolitikken, denne gang for Arbeiderpartiet , og fikk plass i formannskapet og bystyret i Kristiansand.

Inge Staldvik (60): Fra Ap til SV

Inge Staldvik

Inge Staldvik

Foto: Espen Sandmo/NRK

Ble i 1983 valgt til ordfører i Røyrvik, bare 28 år gammel, og valgt inn på Stortinget for Ap to år senere. Staldvik var en fremtredende skikkelse i Nei til EU-bevegelsen, og i 1992 brøt han med partiet sitt på grunn av motstand mot EØS-avtalen. I 1993 meldte han overgang til SV, og var vararepresentant på Stortinget for partiet fram til 1997.

Raymond Johansen (54): Fra SV til Ap

Raymond Johansen

Raymond Johansen

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Arbeiderpartiets mektige partisekretær og byrådslederkandidat i Oslo var en gang en profilert SV-er. Han var leder av Sosialistisk Ungdom, leder i Oslo SV og byråd i Oslo for partiet fram til 1995.

Året etter meldte han seg ut av SV. Begrunnelsen var liten takhøyde i partiet og uviljen mot å søke makt. Spesielt var Johansen kritisk til de såkalte museumsvaktenes endeløse kritikk av partiets ledelse. To år senere ble han medlem av Arbeiderpartiet, og ble senere statssekretær og partisekretær.

Paul Chaffey (49): Fra SV til Høyre

Paul Chaffey

Paul Chaffey

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Chaffey var en profilert leder for Sosialistisk Ungdom, og ble valgt inn på Stortinget for SV bare 24 år gammel i 1989, hvor han satt fram til 1997. Han meldte seg da ut av politikken «for godt», og kritiserte SVs ensidige WTO- og EU-motstand, og følte at han ikke ble hørt når han prøvde å sette saker i en europeisk sammenheng. I 2001 fikk han en toppjobb i NHO, før han i 2013 ble statssekretær for Høyre i kommunaldepartementet.

Vidar Kleppe (51): Fra Frp til Demokratene

Vidar Kleppe i fylket

Vidar Kleppe

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kleppe var stortingsrepresentant for Frp i Vest-Agder i to perioder, og var en av partiets mest kjente politikere. Men i 2001 var det store tumulter i partiet, som endte med at flere av de mest innvandringsfiendtlige politikerne sluttet eller ble ekskludert. Kleppe meldte seg ut av partiet i 2001 etter å ha vært suspendert i flere måneder. I 2002 startet han det nye partiet Demokratene, og fikk følge av flere andre Frp-utbrytere. Han var leder for det nye partiet i 10 år, og i dag representerer han det i Kristiansand bystyre og på fylkestinget i Vest-Agder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger