Svensk pleier: – Norsk eldreomsorg er forferdelig

Ansatte ved Bråvolltunet sykehjem slår alarm om forholdene ved sykehjemmet. – Jeg lurer på om befolkningen vet hvordan eldreomsorgen i Norge er, sier svensk pleier.

Video Pleiere kaller norsk eldreomsorg forferdelig

Pleiere kaller norsk eldreomsorg useriøs og forferdelig. Ullensvang kommune innrømmer ulovlig overtid ved ett av sine sykehjem.

Trygve Stana

Trygve Stana jobber på Bråvolltunet sykehjem. Han velger å fortelle om brudd på arbeidsmiljøloven fordi han mener ulovlig overtidsarbeid går ut over beboerne ved sykehjemmet.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

– Det går utover beboerne våre, og dem har jeg blitt glad i.

Trygve Stana står helt stille i seks sekunder. Så kommer tårene.

– Jeg beklager...

Det siste kommer som en hvisken.

Stana er fast ansatt i seks år på Bråvolltunet sykehjem, og NRK har akkurat spurt hvorfor han velger å stå frem og fortelle at sykehjemmet han jobber på bruker ulovlig overtid.

Svaret bør gå rett i hjertet på alle som noen gang har hatt et familiemedlem på et sykehjem.

– Det går utover beboerne våre, og dem har jeg blitt glad i.

Svensk pleier sjokkert

Gun-Britt Niva

- Dere er et rikt oljeland, også har dere ikke råd til å satse på en god eldreomsorg, sier den svenske hjelpepleieren Gun-Britt Niva.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

Stana er ikke den eneste som har reagert på forholdene ved sykehjemmet. Gun-Britt Niva har 30 års erfaring med pleie og omsorg av eldre og demente.

Hun forteller om svenske kolleger som jobber mer enn 100 timer i uken, om arbeidstimer som strekker seg fra 07.30 til 21.30 med én til to timers fri midt på dagen og om medisiner som ikke blir gitt, men som likevel loggføres som om de har det.

– Jeg synes rent ut sagt at det er forferdelig. Dere er et rikt oljeland, også har dere ikke råd til å satse på en god eldreomsorg. Om man er så useriøs som det virker som, så er det skremmende.

Niva forteller også om en kollega som har jobbet ti dager i strekk. Tre av dagene har hun, ifølge Niva, hatt doble vakter.

Først ja, så nei

Brynhild Laupsa er bestyrer på Bråvolltunet sykehjem. På direkte spørsmål fra NRK benekter hun at sykehjemmet bruker ulovlig overtid. Hun benekter at det skal foregå noe ulovlig ved hjemmet i det hele tatt.

– Vi gjør ikke noe som er ulovlig.

– Men kan ikke vi bare se på vaktlistene sammen?

– Jo, det kan vi, sier Laupsa og forsvinner for å hente listene.

Kjartan Hernes

Kjartan Hernes er personalsjef i Ullensvang kommune. Han innrømmer bruken av ulovlig overtid på Bråvolltunet sykehjem.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

Etter førti minutter kommer kommunens pleie og omsorgssjef. Også denne gangen får NRK et entydig svar når vi spør direkte om hjemmet bruker ulovlig overtid.

– Nei, svarer Laupsa.

Nå nekter hun imidlertid å vise vaktlisten.

– Det har noe med personvern å gjøre. Dere må tro oss på det vi sier, sier sykehjemsstyreren.

To dager senere innrømmer imidlertid kommunens personalsjef Kjartan Hernes at sykehjemmet likevel bruker ulovlig overtid.

– Det har forekommet, men jeg vil ikke si at omfanget har vært stort, sier Hernes.

Selv den innrømmelsen står i kontrast til det ansatte NRK har snakket med sier.

– Brukes konsekvent

Nevnte Stana ved Bråvolltunet sykehjem sier nemlig at hans erfaring er at ulovlig overtid er regelen mer enn unntaket ved sykehjemmet.

– Det skjer absolutt hele tiden, og det er heller unntaket at det skjer i lovlige former. Det er svært graverende det som skjer, sier Stana.

Niva sier taperne er de gamle.

– Jeg skjønner ikke hvordan dette kan fortsette. Og jeg lurer på om den norske befolkningen vet hvordan det ser ut innen eldreomsorgen i Norge i dag, sier Niva.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger