Siv Jensen: – Forventer at Sverige følger sine forpliktelser

I Sverige har de latt være å registrere flyktninger som ville videre til Norge. Statsminister Erna Solberg vil se an utviklingen og kontakte svenske myndigheter.

Siv Jensen omringet av mikrofoner og pressefolk

KLAR TALE: Siv Jensen sier at Sverige er bundet av et regelverk de må følge.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Zakaria, flyktning fra Syria

TIL NORGE: Zakaria er en av flyktningene som har kommet til Norge via Sverige.

Foto: Julie Wentzel Frøland

– I Sverige spurte de oss aldri om å registrere oss eller søke asyl. Vi spurte heller ikke dem, for vi ville til Norge, sier Zakira fra Syria til NRK.

I natt krysset 35 flyktninger grensen inn til Norge ved Svinesund. Svenske myndigheter har videre sagt at de ikke kommer til å tvinge flyktninger til å registrere seg.

– Det er jo deres forpliktelse etter Dublin-konvensjonen og Schengen-regelverket å faktisk gjøre det. Men vi ser det også i flere land i Europa. Føreløpig forutsetter vi at de følger opp avtalen som vi alle er en del av, sier Erna Solberg, som er på valgkampinnspurt i Fredrikstad.

Dublin-avtalen slår fast at alle land i Europa skal registrere flyktninger som kommer til landet.

– Mye turbulens

Nærbilde av Erna Solberg. Blå bakgrunn

TAR KONTAKT: Erna Solberg kommer til å kontakte svenske myndigheter.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Tidligere denne uka tok dansk politi avgjørelsen om å ikke registrere flyktninger som kom til landet, noe den svenske statsministeren likte dårlig.

– Alle land skal følge Dublin-avtalen, og det betyr at alle land skal registrere flyktningene, har Stefan Löfven uttalt til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Nå er det mye turbulens rundt dette. Det betyr at vi vil ta kontakt med svenske myndigheter etter hvert, men akkurat nå kommer vi til å se an utviklingen, sier Solberg til NRK.

Statssekretær i Justisdepartmentet, Jøran Kallmyr, forteller at han har dialog med svenske myndigheter.

– Gjennom min kontakt med Sverige bekrefter de at de er innstilt på å overholde Schengenforpliktelsene og de folkerettslige forpliktelsene, sier han.

– Betyr det at de sier opplysningene som har kommet i dag ikke stemmer?

– Vi må forholde oss til det myndighetene forteller oss, som er at de følger reglene, svarer Kallmyr.

– Bundet av regler

Siv Jensen er enig med statsministeren og forventer at asylsøkerne som kommer til Sverige blir registrert.

– Vi må forvente at Sverige følger opp Dublin- og Schengenforpliktelsene, på samme måte som svenskene forventer det av Danmark. Vi er bundet av et sett med regelverk som alle land må følge som praksis, sier hun.

– Ser du en økt sjanse for at veldig mange asylsøkere vil komme til Norge?

– Foreløpig har vi et anslag på en kraftig tilstrømming av asylsøkere, bare inneværende år. Vi må huske hva vi forholder oss til. 5.000 mennesker var ubosatt før vedtaket om 8.000 syriske flyktninger og anslaget på 16.000 asylsøkere som kommer i tillegg, svarer FRP-lederen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger