Hopp til innhold

Per Sandberg: Vi får se et mer nasjonalistisk Frp

Tidligere Frp-nestleder Per Sandberg mener at Frp vil bli mer nasjonalistisk og destruktivt etter Siv Jensens avgang. Andre hyller henne for samarbeid og handlekraft.

Per Sandberg tørker disken på Grand Bar i Halden.

UTMELDT: Tidligere Frp-er Per Sandberg driver i dag bar i Halden. Han er tidligere fiskeri- og justisminister og satt på Stortinget i 20 år for Frp.

Foto: Heiko Junge / NTB

Siv Jensen hylles både av støttespillere og politiske motstandere etter at det ble kjent at hun trekker seg som partileder etter 15 år som Frp-sjef. For flere Frp-ere kom nyheten som et sjokk.

Jensens nære politiske allierte i mange år, Per Sandberg, sier han forstår henne godt. De to satt på Stortinget i 20 år sammen, og han var både fiskeriminister og justisminister i Solberg-regjeringen. I fjor høst takket han for seg i partiet og meldte seg inn i Liberalistene, hvor han nå står på førsteplass på stortingslista for Troms og Finnmark.

Tror liberalistene blir presset ut

Sandberg fulgte pressekonferansen der Jensen annonserte avgangen fra baren han driver i Halden. Han sier han er lei seg på hennes vegne.

– Jeg er rimelig sikker på at Siv har kommet til at nok er nok. Hun har brukt så mye krefter på å holde partiet sammen. Når hun nå overlater roret til Sylvi Listhaug, betyr dette at de destruktive og nasjonalistiske kreftene har vunnet. Den liberalistiske delen av Frp vil bli presset ut.

– Tror du at Sylvi Listhaug som ny leder kan forene partiet?

– Nei. Hun vil nok samle de konservative, nasjonalistiske velgerne, og antagelig trekke dem som forlot partiet med den ekskluderte Oslo-lederen, tilbake. Men de med liberalistiske vibber, med sosialliberale og sosialdemokratiske verdier og syn, de vil komme i mindretall. De vil bli presset ut.

Han har heller ikke tro på at Frp vil gå i regjering igjen med det første.

– Nei, det er lenger unna nå.

Taus Lishaug

Sylvi Listhaug har fått spørsmål om å kommentere utsagnene til Sandberg, men svarer dette via sin pressekontakt:

«Sylvi Listhaug har ingen kommentar til Per Sandbergs meninger om Frp.»

Partileder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug holdt tirsdag pressekonferanse om prosessen rundt eksklusjonen av Oslo Frps leder, og nedleggelsen av fylkesstyret i Oslo Frp.

ARVTAKEREN: Nestleder Sylvi Listhaug og den avtroppende Frp-lederen Siv Jensen satt sammen på pressekonferanse før jul da Geir Ugland Jacobsen i Oslo Frp ble ekskludert.

Foto: Berit Roald / NTB

LES OGSÅ: ANALYSE: Siv Jensen går av som leder for et Frp i krise

– Eliminerte nasjonalkonservativ opposisjon

Geir Ugland Jacobsen, den ekskluderte lederen for Oslo Fremskrittsparti, som nå er fylkesleder for Demokratene i Oslo, sier at Siv Jensens avgang ikke kom uventet på ham.

Fylkesleder Geir Ugland Jacobsen i Oslo Frp

EKSKLUDERT: Geir Ugland Jacobsen sier Jensen bidro til å presse de nasjonalkonservative ut av partiet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det var ikke helt overraskende, etter mange uheldige utspill og feilvurderinger, og påfølgende ras på gallupen.

Han sier budsjettforliket i desember, spørsmålet om kvoteflyktninger, bistand og CO2-håndtering som saker som har svekket Frp.

– Altfor mange sentrale Frp-politikere har støttet Siv i ideologisk valg, politisk korrekte standpunkt og eliminering av intern nasjonalkonservativ opposisjon. Jeg tror den interne ideologiske splittelsen vil lamme partiet i overskuelig fremtid.

Han peker spesielt på innslaget av det han kaller «dogmatiske liberalister og værhanepolitikere» i det sentrale støtte- og tillitsapparatet i partiet.

Erna Solberg og Siv Jensen

SKRYTER AV SIV: Statsminister Erna Solberg (t.h.) og Fremskrittspartiets leder Siv Jensen, som torsdag varslet at hun går av som partileder.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Solberg skryter av Jensen

Statsminister Erna Solberg (H) har mange lovord på lager om Siv Jensen, men innrømmer også at de to frontfigurene i det borgerlige samarbeidet har sett ulikt på mye.

– Siv og jeg har delt oppturer og nedturer både politisk og på andre områder gjennom mange år. Vi har vært enige i mange saker, men også uenige om mye, sier Solberg på Facebook.

Både strid om bilavgifter, asylpolitikk og bompenger satte det borgerlige prosjektet på harde prøver.

– Hun har alltid kjempet hardt for det hun tror på. Hun har vært en tøff forhandler. Kreativ og kunnskapsrik og en dyktig leder. Ikke minst har hun alltid vært til å stole på, mener statsministeren.

Tett samarbeid

Nettopp forholdet mellom Erna Solberg og Siv Jensen var en helt sentral årsak til at det ble en borgerlig samling med Høyre, Frp, Venstre og KrF etter valget i 2013.

– Siv la gjennom sitt lederskap grunnlaget for at de ikke-sosialistiske partiene de siste årene har kunnet omsette et flertall ved valg til politikk i praksis, sier Solberg.

Hun beskriver Siv Jensen som en av de viktigste politikerne i Norge de siste tiårene.

De fire borgerlige partiene vant også valget for fire år siden. Solberg var statsminister og Jensen finansminister fra 2013 og helt til Frp forlot regjeringen for vel ett år siden.

Det skjedde etter at regjeringen bestemte seg for å hente hjem en IS-siktet kvinne og hennes to barn fra Syria.

Kjell Inge Ropstad og Siv Jensen under valgkampen i 2019

TAKKER FOR SAMARBEIDET: Kjell Inge Ropstad (KrF) og Siv Jensen (Frp) under valgkampen i 2019.

Foto: Marit Hommedal / NTB

KrF takker for samarbeidet

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad takker Siv Jensen for godt og konstruktivt samarbeid gjennom mange år.

– Siv Jensen har en stor politisk karriere bak seg, og det står respekt av arbeidet hun har lagt ned på vegne av partiet sitt, sier han til NRK.

– Siv er en omsorgsfull person og en tøff motstander. Hun er real og til å stole på, og jeg kommer til å savne henne i partilederkollegiet, sier barne- og familieministeren.

Også Venstre-leder Guri Melby takker Jensen for godt samarbeid:

– Det er en solid innsats Siv har lagt ned i norsk politikk og for Frp. Jeg har stor respekt for at hun ikke tar gjenvalg til Stortinget, og nå vil prioritere annerledes i livet. Det unner jeg henne etter så mange år i toppolitikken, sier Guri Melby, partileder i Venstre, og legger til:

– Til tross for de uenigheter vi har mellom oss politisk, vil jeg berømme Sivs vilje til å finne løsninger og få til gode politiske resultater. Det er en partileder med et sterkt engasjement og mye kunnskap som nå går av, påpeker Melby.

Hagen: Uenige om strategiske valg

Siv Jensen overtok som Frp-leder etter Carl I. Hagen, partiets store nestor. De siste årene har det med jevne mellomrom gått en kule varmt mellom de to.

– Hun vil bli husket som en handlekraftig politiker. Hun brakte Frp inn i regjering og har fått til mye, sier han.

Siv Jensen og Carl I. Hagen på Frp landsmøte 2019.

Siv Jensen og Carl I. Hagen på Frp-landsmøtet i 2019.

Foto: Lise Åserud / NTB

Hagen viser til at Jensen videreførte arbeidet med å omforme Frp fra et rendyrket opposisjonsparti til å komme i regjering.

– Hun har vært en formidabel kraft, og så stemmer det at vi har vært uenige på noen strategiske valg. Men det er sunt, og i et parti med takhøyde må vi kunne diskutere saker.

– Var det på tide at hun trakk seg?

– Hun sa selv at det gir en ny giv for partiet. Jeg vil ikke se bort ifra at hun har sett at det er behov for ny giv i Fremskrittspartiet, og det får man når det er et lederskifte.

Inviterer på vin i hagen

Tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande har hatt mange harde oppgjør med Siv Jensen de siste årene, men slår fast at Frp-toppen har satt spor etter seg i politikken.

– Selv om jeg har vært uenig med henne om veldig mye, har jeg stor respekt for den jobben hun har gjort for de sakene hun tror på, sier Grande.

Samtidig skriver hun på Facebook at noe av det beste med norsk politikk, er at folk fra ulike partier kan være uenige i sak, men likevel ha et godt forhold.

– Jeg håper at vi får mulighet til å kose oss med et glass vin i den nye hagen min til sommeren, nå som vi begge får litt bedre tid.

Siv Jensen og Trine Skei Grande i omfavnelse etter at Frp gikk ut av regjering i januar 2020.

AVSKJEDSKLEM: Siv Jensen og Trine Skei Grande i omfavnelse etter at Frp gikk ut av regjering i januar 2020.

Foto: Heiko Junge / NTB

Støre: Ryddig

For de rødgrønne partiene har samarbeidet mellom de fire borgerlige partiene betydd åtte år i skyggenes dal.

– Selv om Fremskrittspartiet i alle år har vært en politisk motstander for Arbeiderpartiet, er det lett å anerkjenne Siv Jensens mangeårige innsats i norsk politikk, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

– Hun er en tøff debattant, med stort engasjement for det hun tror på. Personlig har jeg også erfart at Siv Jensen er en ryddig politisk motstander det har vært mulig å samarbeide med og stole på i saker der vi har hatt felles syn.

Jonas Gahr Støre og Siv Jensen utenfor studio til NRK Dagsnytt 18 da Frp forlot regjeringen i januar i fjor.

GODT FORHOLD: Jonas Gahr Støre og Siv Jensen utenfor studio til NRK Dagsnytt 18 da Frp forlot regjeringen i januar i fjor.

Foto: Heiko Junge / NTB

SV-leder Audun Lysbakken har i en årrekke har vært blant Jensens hardeste kritikere.

– Da jeg var førstereisgutt i finanskomiteen, var Siv Jensen komitéleder. Hun tok raust og hyggelig imot. Tross endeløse og tøffe uenigheter har vi beholdt en god tone og gjensidig respekt. Og jammen fikk vi samarbeidet om rettferdig pensjon på tampen.

– Lyn fra klar himmel

Nyheten torsdag ettermiddag kom overraskende på en rekke Frp-ere NRK har snakket med.

Nestleder i partiet, Terje Søviknes, har kjent og jobbet tett på Jensen siden 90-tallet.

– Det er med sjokk vi mottok beskjeden. Vi har fulgt hverandre i tykt og tynt og det setter preg på vårt vennskap. Jeg er lei meg. Siv har en fantastisk personlighet og er en omsorgsfull og dyktig leder. Hun har alltid vært der for alle oss andre, sier Søviknes til NRK.

Terje Søviknes fikk klem av Siv Jensen etter at han ble valgt som partiets 2. nestleder på landsmøtet i 2019.

KLEM: Terje Søviknes fikk klem av Siv Jensen etter at han ble valgt som partiets 2. nestleder på landsmøtet i 2019.

Foto: Lise Åserud / NTB

Roy Steffensen, leder av utdanningskomiteen på Stortinget, stemmer i:

– Dette kom som lyn fra klar himmel og jeg synes dette er fryktelig leit. Fælt å få en slik beskjed på et digitalt møte, skulle helst gitt henne en klem og takket henne for alt hun har gjort for partiet. Utover det har jeg ingen kommentar, nå må jeg summe meg litt, sier han til NRK.

– Forferdelig trist, men forståelig

Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen sier han er oppriktig trist over Jensens avgang.

– Siv har vært min partileder siden 2006. En dyktig leder som jeg kun har hatt respekt og tillit til. Det finnes kun gode ord å si om Siv. Hun vil få plass i historiebøkene, sier han.

Frps finanspolitiker på Stortinget Sivert Bjørnstad kaller avgangen «forferdelig trist, men også forståelig».

– Å være partileder i Frp i 15 år er en umenneskelig oppgave. All honnør til Siv for en fantastisk god jobb, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ