Sikrer mer kristendom i skolen

– Kristendomskunnskap er viktig for å forstå Norges historie og tradisjon, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Iskasen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om RLE-faget

Pressekonferanse om det nye KRLE-faget med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

K-en for kristendom er tilbake i RLE-faget og kristendomsundervisning skal utgjøre omlag 50 prosent av undervisningen. Det bekreftet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på en presekonferanse i dag.

K-ens tilbakekomst er blitt en av KrFs store seire fra samarbeidsavtalen med regjeringen. På dagens pressekonferanse forklarte kunnskapsministeren hvorfor det blir mer kristendom i skolen.

– Vi ønsker et fag med litt større rom for kristendomskunnskap. Det er viktig for å forstå det norske samfunnet, med landets historie, kultur, litterære arv og utviklingen av vårt politiske system. Nettopp den type innsikt er ikke bare viktig for personer norske aner flere århundre tilbake, viktig for alle borgere av Norge, sa Isaksen.

Men regjeringen går bort fra kravet om at eksakt 55 prosent av fagets innhold skal være kristendom, som det er uttrykt i samarbeidsavtalen.

– Denne formuleringen gjør at det blir mer fleksibilitet. Vi ønsker ikke å detaljstyre hvert enkelt klasserom.

Menneskerettigheter

Isaksen forteller videre at det ellers ikke gjøres noen endringer. Endringene som ble gjort i 2005 og 2008 forblir det samme og kompetansemålene står som i dag.

– Vi gjør ingen endringer i fagets karakter, så det står like sterkt at faget skal være objektivt, ikke-forkynnende og pluralistisk, sier Isaksen.

I 2007 kom en dom fra Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMD) som slo fast at det daværende KRL-faget brøt med med menneskerettighetene. Flere foreldre mente at skolen tvang kristendomsundervisningen på barna og ønsket fullt fritak. Selv om K-en er tilbake i faget, mener Isaksen at de ikke bryter med menneskerettighetene.

– EMD sier det er akseptabelt med større kunnskap om én religion, sier kunnskapsministeren.

Mer religion i lærerutdanningen

KrF og regjeringa har også blitt enige om at religionsundervisninga på lærerutdanninga skal styrkes. I faget Pedagogikk og elevkunnskap (PEL) skal studier i livssyn, etikk og religionsforståelse settes inn i en egen modul som tilsvarer 15 studiepoeng. I dag utgjør studiene 10 studiepoeng.

Regjeringas forslag til endringene i RLE-faget sendes ut på høring, men KrF og regjeringa skal allerede ha kommet til enighet om de viktigste punktene. Venstre, regjeringas andre samarbeidsparti, har ikke vært særlig begeistret for punktet i avtalen KrF fikk gjennomslag for. Det er likevel ventet at de stemmer ja til forslaget siden de gikk med på formuleringene om KRLE-faget i samarbeidsavtalen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger