Hopp til innhold

Sikkerhetsselskap avviser PSTs konklusjoner

Et av sikkerhetsselskapene som bistod Aftenposten i arbeidet med å undersøke mistenkelige mobilsignaler i Oslo-området avviser kontant PSTs konklusjoner og påstander om mangel på kompetanse.

Jahn-Helge Flesvik og PSTs pressekonferanse (montasje)

Jahn-Helge Flesvik i Aeger Group står på sitt og mener at det var grunnlag for å si at det skjedde mobilovervåking i Oslo.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

PST-sjef Benedicte Bjørnland la torsdag fram de første konklusjonene etter at tjenesten hadde etterforsket mulig mobilovervåking i Oslo sentrum i over tre måneder.

Konklusjonen var at PST klart og tydelig avviser at det er grunnlag i Aftenpostens undersøkelser for å si at det har foregått mobilovervåking via falske basestasjoner i Oslo.

Les mer: PST-sjefen: Ikke tegn til falske basestasjoner i Aftenpostens funn

Dette reagerer et av sikkerhetsselskapene som hadde hjulpet Aftenposten sterkt på.

– PST har åpenbart brukt en veldig gammel og teknologisk utdatert metode for å kontrollere våre opplysninger, sier daglig leder Jahn-Helge Flesvik i Aeger Group til NRK.

– Så du avviser det PST har kommet med?
– Ja, klart og tydelig, svarer han.

Basestasjon for mobil (tett på) foran Stortinget

Et av stedene Aftenposten skrev om mobilovervåking var i området ved Stortinget. Her en vanlig basestasjon fra Telenor i området.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Etterforskningen i PST ble startet etter at Aftenposten trykket en rekke artikler med opplysninger fra målinger de hadde gjort selv og i samarbeid med ulike sikkerhetsselskaper både fra Norge og andre land – blant dem Aeger Group.

Aftenposten hadde skrevet at det høyst sannsynlig var falske basestasjoner ved sentrale bygg som Stortinget og regjeringsbygningene.

Avviser kompetansemangel

PST trakk på en pressekonferanse torsdag i tvil både det tekniske og kompetansemessige grunnlaget som lå til grunn for artiklene.

– Vi vil legge vekt på at det trengs en profesjonell tilnærming til disse forholdene med kjennskap til telenettene, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til journalistene som hadde laget saken og andre frammøtte pressefolk.

At de mangler kompetanse avviser Flesvik i Aeger Group.

– Det utstyret vi benytter er topp moderne. Det brukes av en rekke sikkerhets- og etterretningstjenester verden over, og har blitt brukt som bevis i rettssaker. Personellet som har vært involvert her er også blant de fremste i verden.

Aeger: – PST bruker ti år gammel metode

Aeger-sjefen mener at PST er de som har for dårlig utstyr.

– De snakker veldig mye om normalsituasjon. Det var slik man oppdaget falske basestasjoner for rundt ti år siden, sier Flesvik.

Han forklarer at den mest moderne metoden er mye mer avansert. De fortolker aktivt mobilsystemenes bruk av protokoller og hvordan basestasjoner kommuniserer med mobiler og seg imellom.

Signe Aalling

Påtaleansvarlig Signe Aalling i PST.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

NRK spurte PST etter pressekonferansen om hva de mente da de konkluderte med at sikkerhetsselskapet ikke hadde nok kunnskap om normalbildet.

– Normalbildet er viktig for å kunne forstå og analysere de dataene som samles inn. Det må være et grunnlag for å gjøre analysene, men det er komplisert, sier påtaleansvarlig Signe Aalling til NRK.

– Har Aftenposten sett noe helt normalt i norske mobilnett, og merket det som mistenkelig?

– Ja, det er helt riktig, sier Aalling og hevder at de har hatt tett dialog med teleselskapene før de trakk den konklusjonen.

AKTUELT NÅ