Torsdag i forrige uke kom beskjeden om Helsedirektoratet sa nei til to kostbare medisiner mot føflekkreft og prostatakreft. Senest i januar ble det kjent at direktoratets egen ekspertgruppe hadde revurdert sitt eget negative standpunkt og likevel anbefalte medikamentene.
Begge medisinene har en prislapp opp mot 850.000 kroner per leveår.
– Vi har valgt å si nei til disse medisinene, fordi de har begrenset effekt samtidig som de er svært kostbare, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.
– De som trenger skal få medisin nå
Da direktoratets beslutning ble kjent sa helseminister Jonas Gahr Støre at landet må ha et prioriteringssystem som av og til kan være begrensende, men nå har han altså snudd når det gjelder det ene medikamentet.
Helseministeren starter nå et forskningsprosjekt som skal gå over fire-fem år.
– Det spesielle med denne medisinen er at den er løfterik, men vi vet ikke hvem som har nytte av den. Vi trenger å vite hvem, da vil kostnadene trolig stå slik at vi kan vite hvordan vi skal bruke pengene.
Støre sier at de nå følger flere nye medisiner som kommer og at flere av dem er dyre. Nå skal det nedsettes et utvalg som skal se på medisinbruken.
– Vi skal bruke de riktige ressursene på de riktige medisinene, sier helseministeren som fastslår at pasienter som trenger dette legemiddelet, skal få det nå.
Ja fra Høyre og Frp
Siv Jensen etterlyser en mer helhetlig legemiddelpolitikk.
Foto: Håvard Hagen / NRKTidligere på tirsdagen ble det klart at både Fremskrittspartiet og Høyre ville forslå at begge medisinene skulle godkjennes og tillates.
– En ekspertgruppe har rådet Helsedirektoratet til å ta medisinene i bruk, vi mener det er smålig å ikke ville betale det det koster, sier Siv Jensen.
Hun mener det ikke er pengemangel som er Norges problem, men at medisinene ble stoppet fordi noen mente vi ikke hadde råd.
– Hvis medisiner kan forlenge liv, eller sågar bidra til at folk blir friske, så skal det gode argumenter til for å si nei. Da setter man en prislapp på et menneskeliv og den debatten syns jeg er etisk veldig vanskelig, sier Jensen til NRK.
Også Høyre mente medisinene måtte godkjennes fordi det er en lovende medisin.
– Vi mener Norge bør stille seg solidarisk med andre land og prøve den ut. Medisiner er ofte dyre i begynnelsen, så blir de rimeligere etter hvert. Vi må spørre oss om det skal være slik at Norge alltid skal være de som kommer sist inn, når alle andre land har vært i forkant, sa Høyre-leder Erna Solberg.
Tusen takk!
Tirsdag var Kjell Haugsnes på vei til legen for å få journalen sin oversatt til engelsk.
Foto: Rune Karlsen / NRK51 år gamle Kjell Haugnes fra Trondheim fikk konstatert føflekkreft med spredning i fjor sommer og har kjempet for få å medisinen Ipilimumab.
Tidligere på dagen i dag var han hos legen sin for å få journalen oversatt til engelsk slik at han kunne prøve å få tak i medisinen utenlands. Norske priser hadde han ikke råd til å betale.
Nå trenger han ikke det likevel.
– Dette er veldig bra. Jeg har tidligere hatt problemer med å sove fordi jeg har vært lei meg og sint, i natt får jeg kanskje problemer med å sove fordi jeg er så glad. Det var veldig gledelig at det kom så fort. Tusen takk, sier Haugsnes.