Hopp til innhold

KrF og Venstre nekter å godta brudd i jordbruksforhandlinger

STORTINGET (NRK): KrF og Venstre mener regjeringen og jordbruket ga seg for lett. De er skuffet over bruddet, og ber partene møtes til forhandlinger igjen.

Brudd i jordbruksforhandlinger

ISKALDT: Det haglet med ulike påstander da leder i Norsk Bonde- og Småbrukerlag Merete Furuberg (tv) og leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke sammen med landsbruksminister Sylvi Listhaug holdt pressekonferanse tirsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Vi har sammen ved Venstre en klar beskjed til regjeringen og bondeorganisasjonene: Sette dere ned ved forhandlingsbordet igjen, sier KrFs Line Henriette Hjemdal til NRK.

Dårlig stemning

Klokken 14.30 tirsdag kunngjorde mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug om at det var brudd i forhandlingene om årets landbruksoppgjør.

Magnus Takvam kommenterer pressekonferansen

Pressekonferansen, der også lederne for bondeorganisasjonene var til stede, levnet ingen tvil om at partene står langt fra hverandre.

Mens bøndene anklaget Listhaug for å ville rasere norsk landbruk som vi kjenner det i dag, svarte statsråden med å anklage dem for bevisst feilinformasjon og skremselspropaganda.

Line Henriette Hjemdal (KrF)

KRAV: lise Henriette Hjemdal (KrF) oppfordrer Sylvi Listhaug til å ta nye runder med bøndene.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Samtidig beklaget både jordbruket og Listhaug at det ble brudd, og det er disse uttalelsene KrF og Venstre setter sitt håp til.

– Den beklagelsen bør de bruke til å finne vilje til å sette seg ned ved forhandlingsbordet igjen, sier Hjemdal.

– Må legge det bak seg

Ved brudd i forhandlingene sendes saken over til Stortinget.

Hjemdal avviser at sentrumspartienes bønn om ytterligere forhandlinger bunner i en frykt for å selv komme i konflikt med regjeringen.

– Vi er klare til å ta stilling til enten en framforhandlet avtale, eller en avtale som ikke er framforhandlet. Vi ønsker at partene gjenopptar forhandlingene i respekt for alvoret i dette oppgjøret, sier hun.

Partene kranglet om fakta

– Men har du håp om at partene kan komme til enighet etter å ha hørt de sterke beskyldningene de kaster mot hverandre?

– Det var ingen hyggelig stemning på pressekonferansen, men det må de legge bak seg, svarer KrF-politikeren.

Sp: – Ikke flertall på Stortinget

Også Senterpartiets Geir Pollestad la merke til den kjølige tonen mellom partene. Han var selv til stede på pressekonferansen tirsdag, og reagerte på det han hørte.

Geir Pollestad (Sp)

OPPRØRT: Geir Pollestad (Sp) håper stortingsflertallet nekter å godta statens tilbud.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det var sterkt å høre statsråden bruke så sterke ord og beskyldninger mot landbrukets organisasjoner. Dette viser at det nok ikke var noe annet alternativ enn et brudd i den situasjonen.

Pollestad mener statens tilbud til bøndene mangler om en manglende forståelse av hva som skal til for å øke matproduksjonen og ha et landbruk over hele landet.

– Jeg mener at dersom statens tilbud blir vedtatt i Stortinget, så vil det gjøre uopprettelig skade for norsk matproduksjon. Det er en politikk det heller ikke er flertall for på Stortinget, og som vi må prøve å rette opp i under stortingsbehandlingen av oppgjøret.

– Men det er jo ikke tradisjon for at Stortinget stemmer ned tilbudet fra staten?

– Nei, men det er heller ikke tradisjon for at vi har en landbruksminister fra Frp, som bruker sånne ord om norsk matproduksjon som det vi har hørt i dag. Norsk landbruk er i en svært alvorlig situasjon, og nå må Stortinget ta ansvar, sier Pollestad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger