Hopp til innhold

Selger spilleautomater på nettet

Tre måneder før spilleautomatene fjernes fra markedet, dukker de opp til salgs på Internett. Helt lovlig.

- Det er skremmende at disse automatene kan havne på et svart marked, mener tidligere spilleavhengige Jan Erik Bjørnstad.

Inntil nylig lå annonser for to av de mest utbredte spilleautomatene i landet ute for salg på en av Norges største nettauksjoner.

Begge automaten ble solgt til privatpersoner for i overkant av 9000 kroner.

Selgeren opplyser også om at han har flere maskiner som han vurderer å selge.

 

 

Jan Erik Bjørnstad
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Ikke ulovlig

- Vi er ikke særlig glad for dette, for da risikerer vi at disse havner i hendene på miljøer som ikke bør ha dem, sier informasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet, med henvisning til frykten for et svart marked.

Men før 1. juli er det lite myndighetene kan gjøre.

Det er fullt lovlig å selge automatene på denne måten, og selv om de ikke liker det, kan ikke Lotteritilsynet gripe inn, sier Timberlid.

- Vi kan ikke gjøre annet enn å oppfordre alle entrepenørene om å avhende disse automatene så ansvarlig som mulig. Enten ved å destruere dem eller selge dem til seriøse kjøpere.

 

 

May Helen Molvær Grimstad
Foto: Knut Falch / Scanpix

Vrakpant

Leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, KrFs May-Helen Molvær Grimstad, har tidligere tatt til orde for en vrakpant på automatene.

Grimstad mener dette eksempelet er nok et argument for å innføre pant.

- I utgangspunktet skulle jeg ønske at automateierne tar ansvar og ikke selger disse automatene videre. Men dersom det skjer, vil en panteordning være med på å stimulere dem til å levere automatene inn, sier Grimstad, som vil ta opp spørsmålet på nytt med kulturminister Trond Giske.

- For sent

Men forslaget om panteordning kommer for sent, mener Jan Erik Bjørnstad.

Siden i fjor har mellom to og tre tusen automater forsvunnet fra markedet, og Bjørnstad frykter for konsekvensene av at et svart marked kan være i ferd med å bygge seg opp.

- Jeg vet at mange av mine likesinnede har tenkt å slutte når forbudet trer i kraft 1. juli. Hvis de da plutselig får tilbud om å spille på illegale automater på et bakrom eller i en kjeller, så frykter jeg at de ikke klarer å holde seg "edru", sier Bjørnstad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger