Hopp til innhold

SAS velger Airbus som nye fly

SAS velger europeisk når de skal legge inn en ny storordre på nye kort- og mellomdisransefly. Airbus får en kjærkommen bestilling på inntil 50 nye fly i Airbus A320neo-serien.

FLYGBRÄNSLE

Airbus A320-neo er allerde i SAS-flåten. Det er flere av dette flyet og andre typer SAS nå er i sluttforhandlinger om

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyheten ble kjent på konsernets intranettsider der ledelsen skriver til de ansatte at SAS er i sluttforhandlinger med Airbus i Frankrike om den nye ordren.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS-Norge sier til NRK at ledelsen valgte å være åpen overfor ansatte når det gjelder flyordren for å skape motivasjon til å drive fram det videre omstillingsarbeidet i flyselskapet «In Shape» hvor målet er å kutte kostnader.

Rickard Gustafson i SAS

Rickard Gustafsom, konsernsjef i SAS er klart til å signere på avtale med Airbus om nye fly i vår

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– SAS kommer til å skrive under den endelige avtalen senere i vår, sa konsernsjef i SAS Rickard Gustafson til NRK i desember.

Dropper amerikanske fly

Gustafson sa til NRK at storordren på nye fly sto mellom Boeing og Airbus og at de vurderte om selskapet skal ha ett eller flere fly. Nå har altså selskapet droppet amerikanskproduserte fly. Dermed vil selskapet fremover kun operere Airbus i sin flåte, skriver nettstedet Check-In.

Knut Morten JOhansen i SAS

Knut Morten Johansen i SAS-Norge ser klare fordeler med fly fra Airbus

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Vi ser klare fordeler ved å ha en enhetsflåte med tanke på vedlikehold og betydelige besparelser på driften, sier Knut Morten Johansen.

Selskapet har i dag en spredt kort- og mellomdistanseflåte basert på Boeing og Airbus der Oslo og Stockholm, opererer Boeing-fly mens Airbus-flyene har base i København.

SAS kan få rabatt

Prislappen vil trolig ende mellom 25 og 30 milliarder kroner og flyene skal erstatte alle Boeing 737 og de eldste Airbus-flyene som SAS har i dag. Den endelige prislappen på de 40 til 50 nye flyene vil også avhenge av rabattene SAS får av Airbus, en praksis som er helt vanlig i flyindustrien. SAS kommer også til å satse på en flytype som kan fly over lange avstander, såkalt long range-utgave.

Norwegian har også bestilt denne flytypen fra Airbus og dette gjør det mulig å betjene destinasjoner godt utenfor Europa, inkludert flere destinasjoner i Afrika, Midtøsten, og USAs østkyst.

I tillegg får SAS nye landistansefly fra Airbus levert neste år når de mottar sin første Airbus A350XWB.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger