Hopp til innhold

Ap ber Sanner snu – vil bremse utbytte

Det er usmakelig hvis koronastøtte til bedrifter ender i store utbytter, mener Arbeiderpartiet. Men finansministeren vil ikke bruke lovverket til å begrense utbetaling av utbytte.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse om koronasituasjonen.

KRISESTØTTE: Finansminister Jan Tore Sanner (H) får kritikk for regjeringens siste krisepakke.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I pandemiåret 2020 gikk milliarder av offentlige kroner til å støtte bedrifter i krise. Nå kommer diskusjonen om hva pengene ble brukt til.

– Regjeringen burde straks innføre utbyttebegrensninger i ordningene, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen til NRK.

Han mener finansminister Jan Tore Sanners (H) anmodning om å vise moderasjon og solidaritet ikke holder.

– Det har Sanner sagt i snart ett år. Men vi vet at det ikke hjelper på situasjonen. Vi trenger tydelige begrensninger i lovverket, sier Knutsen.

– Det er ganske usmakelig at når hundretusenvis er permittert, arbeidsledig eller mister feriepengene sine, så skal bedriftseiere få ta ut store utbytter når de får krisehjelp over skatteseddelen.

Ikke tiden for «finkjemming»

Sanner peker på at bedrifter kan måtte ta ut utbytte for å betale skatter og avgifter eller betale lønn til eieren. Utbytte kan også bli brukt til å investere i nye jobber, påpeker han.

– Derfor er lovregulering av dette et lite egnet virkemiddel, sier finansministeren til NRK.

– Jeg har tillit til at norske eiere og ledere viser moderasjon. Så ser vi at det er noen som ikke gjør det, og det mener jeg er uakseptabelt.

Ifølge Knutsen kommer det nå stadig flere eksempler på at eiere tar store utbytter ut av selskapene, samtidig som de mottar krisestøtte.

– Derfor burde vi også vedtatt utbyttebegrensninger når vi vedtar disse ordningene.

Sanner fremholder at det blir stor oppmerksomhet i mediene hvis noen tar uforholdsmessig store utbytter.

Tiden er ikke inne nå for at staten skal sitte å «finkjemme» hva hver eneste bedrift gjør, sier han.

Spørretime i Stortinget

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen ber regjeringen om snarest å innføre begrensninger på utbetaling av utbytte til bedrifter som mottar koronastøtte.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Skiller lag

Siden i fjor vår er det utbetalt rundt 8 milliarder kroner i kompensasjon til koronarammede bedrifter. Støtten går til å dekke noe av bedriftenes faste, uunngåelige kostnader, som husleie og strøm.

Det har vært bred politisk enighet om mange av tiltakene for å støtte et koronarammet næringsliv.

Men i spørsmål om utbytte har høyre- og venstresiden skilt lag.

Arbeiderpartiet og SV foreslo så sent som 19. januar å be regjeringen «stille krav i kompensasjonsordningene om at virksomheter som mottar støtte må tilbakebetale støtten hvis de betaler ut utbytte». Forslaget fikk ikke flertall.

De store får mest

Som NRK kunne melde tirsdag, stikker fem selskaper av med nesten halvparten av koronastøtten som er utbetalt i ordningen som ble sjøsatt 18. januar.

402 av de nesten 900 millionene som er delt ut, har gått til Oslo Plaza, Scandic, Hurtigruten, Color Line-gruppen og seismikkselskapet PGS.

Sanner viser til at regjeringen opprinnelig ønsket et lavere maksbeløp for hver enkelt bedrift.

– I den ordningen vi har nå, var vårt utgangspunkt 50 millioner. Så ble man enige om 80 millioner, sier Sanner.

AKTUELT NÅ