Hopp til innhold

Rotevatn til NRK: – Venstre trenger en åpen diskusjon

Sveinung Rotevatn erklærer at han er lederkandidat i Venstre. Klima- og miljøministeren mener partiet trenger en åpen lederdiskusjon. Men de mulige motkandidatene sitter foreløpig stille i båten.

Norges klimamål for 2030

Sveinung Rotevatn ber venstremedlemmene velge ham som leder i partiet på landsmøtet i september. Han lanserte seg selv i en video på sin Facebook-side onsdag morgen.

I videoen forteller han om hvorfor han vil bli leder.

– Jeg kjenner partiet godt. Er jeg den beste til å lede Venstre? Det er opp til dere å vurdere. Jeg er uansett toppmotivert, sier Rotevatn i videoen.

Krevende år

Det er ikke så vanlig å erklære sine lederambisjoner offentlig i politikken. Det typiske er å si at man «stiller seg til disposisjon» og å si at man vil «svare valgkomiteen i partiet».

Når lederkandidaten treffer NRK i botanisk hage i Oslo onsdag ettermiddag, utdyper han hvorfor han velger å gå åpent ut med sine ambisjoner.

– Jeg tror iallfall mange i Venstre synes det som har skjedd i partiet de siste årene har vært krevende, det har vært mange lekkasjer, spekulasjoner og persondiskusjon.

– Jeg tror det partiet trenger nå er en åpen diskusjon. Om veien framover, om politikk og om person. Jeg vil bidra til det med å si at jeg er kandidat, og folk kan stille meg spørsmål, sier Rotevatn.

Uro

Valgkomiteen i Venstre foreslo i vår at partiet skulle gjenvelge Trine Skei Grande som leder, og at Rotevatn og Abid Raja skulle være nestledere. Men lederdebatten fortsatte både internt og i offentligheten, og Grande trakk seg som statsråd og varslet sin avgang som partileder 12. mars.

Dermed måtte valgkomiteen komme med et nytt råd til partiet om hvem som skal lede Venstre. Valgkomiteen har foreløpig ikke kommet med en ny innstilling, men har bedt fylkene komme med nye forslag. Inntil videre er dermed Trine Skei Grande fortsatt leder i partiet.

Per A. Thorbjørnsen er leder for valgkomiteen i Venstre. Hans kommentar til Rotevatns utspill er:

– Vi har laget en innstilling som ikke gikk hele veien, så vi bestemte at fylkeslagene kunne komme med revidert innstilling, og det gjør de nå innen 15. juni.

Selve landsmøtet der partilederen velges er utsatt til den siste helga i september på grunn av virus-situasjonen.

– Vi har til nå fått inn tre innstillinger fra tre fylkeslag, Rogaland, Trøndelag og Oslo. Hvem de ønsker seg, er internt.

Hva tenker du om at Rotevatn har lansert seg som kandidat?

– Nei du får ikke noe ut av meg før vi kommer med ny innstilling en gang i august.

Raja fokuserer på krisen

I tillegg til Rotevatn, har Abid Raja så langt blitt sett på som den mest aktuelle lederkandidaten i partiet. Men inntil videre lanserer han seg ikke åpent som kandidat.

– Akkurat nå er Regjeringen og Stortinget inne i en intens periode med å få landet gjennom krisen vi står i, og for min del er hovedfokuset å bringe kultursektoren, frivilligheten og idretten over på andre siden av koronakrisen, sier kultur- og likestillingsministeren til NRK.

Abid Raja pressekonferanse

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja sier at Venstre har mange gode kandidater.

Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen

– Spørsmålet om høstens ledervalg i Venstre vil jeg komme tilbake til når vi er ferdige med å få på plass gode løsninger i Stortinget, og Venstres partiorganisasjon har fått sjansen til å gi nye innspill til valgkomiteen. Venstre er uansett heldige som har mange gode kandidater til sentrale verv, og valgkomiteen har et luksusproblem når de skal sette sammen nytt lag, sier Abid Raja.

Melby tenker ikke på lederspørsmålet nå

Guri Melby fikk jobben som kunnskapsminister etter at Trine Skei Grande brått trakk seg som statsråd og varslet avgang som Venstreleder 12. mars. Hun ble kastet rett inn i håndteringen av koronakrisa i norsk skole. Den siste tida er hun blitt nevnt som en mulig Venstre-leder.

Kunnskapsminister Guri Melby (V)

Kunnskapsminister Guri Melby vil ikke ta stilling til lederspørsmålet nå.

Foto: Terje Pedersen

Til NRK kommenterer hun spørsmålet om lederambisjoner per SMS på om lag samme måte som Raja.

– Akkurat nå er vi i innspurten med å lande en krisepakke for landet, vi har nettopp gjenåpnet skoler og barnehager og jobber nå med å gjøre sektoren klar for en svært spesiell høst, og jeg bruker all min tid og energi på å bidra til at vi kommer gjennom denne krisen på en god måte.

På spørsmål om hun vil avvise at hun er lederkandidat, svarer hun:

– Lederspørsmålet i Venstre skal jeg ta stilling til når den tid kommer.

Nybø avventer også

Iselin Nybø er en fjerde mulig lederkandidat. Etter at partileder Grande og nestleder Ola Elvestuen gikk ut av regjering, er det hun som leder Venstres arbeid i regjering.

Regjeringens faste pressekonferanse om koronasituasjonen

Næringsminister Iselin Nybø sier hun fokuserer på krisehåndtering.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hun velger å kommentere spørsmålet om sitt eget kandidatur med nesten eksakt samme ordlyd som Melby og Raja bruker:

– Akkurat nå er vi i innspurten med å lande og presentere enda en krisepakke for landet og næringslivet. Jeg bruker tiden min til å jobbe for å få flest mulig bedrifter gjennom denne rkisen slik at folk kan komme tilbake på jobb. Lederspørsmålet i Ventsre skal jeg ta stilling til når den tid kommer.

Guri Melby legger likevel til at det er positivt at Rotevatn lanserer seg selv som kandidat.

– Jeg setter pris på at folk er åpne om sine ambisjoner, slik Sveinung er, og håper det legger grunnlaget for en åpen og god debatt i partiet fram mot landsmøtet, sier kunnskapsminister Guri Melby.

Peker på Abid

Samme dag som Rotevatn lanserer seg selv har de to distriktsprofilene Alfred Bjørlo og Erling Moe en kronikk på trykk i VG der de taler varmt for hvor viktig det er å få Abid Raja inn i Venstre-ledelsen.

Bjørlo er ordfører i Rotevatns hjemkommune Stad (tidligere Eid) og sier timingen er tilfeldig.

– Det er bra at vi får opp flere dyktige kandidater, sier Bjørlo til NRK. – Sveinung er dyktig nok til å være Venstre-leder, det er Abid også, og vi har flere enn de to også.

I kronikken peker de på at Raja må inn i ledelsen, ikke nødvendigvis bli partileder.

– Vi mener at han må bli en del av ledertrioen. Det er det vi spiller inn i dag.

Bjørlo sier bakgrunnen for å skrive til støtte for Raja var anonyme angrep på kulturministeren. Han viser særlig til et oppslag i Aftenposten der Raja får kritikk for å ha skrotet den viktige Venstre-seieren om å overføre kulturoppgaver til fylkene.

– Men det illustrerer kanskje Rotevatns poeng med at det er på tide med åpen lederdiskusjon?

– Ja, det er bra. Jeg synes det er flott at han nå er tydelig på at han er kandidat. Det kan skape en positiv og optimistisk debatt bygget på at vi har mange flinke folk som er aktuelle for nye lederverv i Venstre.

Bjørlo mener likevel ikke at andre potensielle lederkandidater må gjøre det på samme måten som Rotevatn.

– De har vel alle sagt at de stiller seg til disposisjon, og dersom det var helt uaktuelt med sentrale verv, så hadde de vel sagt fra om det.

Lykke til med viktig arbeid.

Trine Skei Grande

Avtroppende partileder Trine Skei Grande vil ikke si noe til NRK i dag om hvem som bør ta over som leder av partiet.

«Dette er en jobb for valgkomiteen og jeg ønsker de lykke til med viktig arbeid», skriver Grande i en SMS til NRK.

AKTUELT NÅ